Hillary Clinton vinker etter hun forlater datterens leilighet i New York. Clinton har lungebetennelse, og måtte forlate 11. september-markeringen søndag. Foto: Andrew Harnik/AP Photo
Hillary Clinton vinker etter hun forlater datterens leilighet i New York. Clinton har lungebetennelse, og måtte forlate 11. september-markeringen søndag. Foto: Andrew Harnik/AP Photo Foto: Andrew Harnik

Clinton-lojal blogger innrømmer: 
– Hillarys helse ble akkurat et reelt problem i valgkampen

Enkelte spekulerer i om Clinton kan bli erstattet som demokratenes presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som den eneste med solbriller på, gikk demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton rundt på minnemarkeringen til 11. september-markeringen. Den vil bli husket for noe helt annet enn de dødes minne.

En video fra stedet viser at Clinton er i ferd med å falle om idet hun skal forlate markeringen og gå inn i en av bilene som kjører henne.

En Clinton-talsmann sa først at hun hadde vært overopphetet, ikke følte seg bra, og hadde gått til datterens leilighet og så følt seg bedre. Senere kom det frem at Clinton har hatt lungebetennelse siden fredag.

Gavepakke til Trump

Skal vi tro flere eksperter som følger amerikansk politikk tett, er dette en gavepakke til republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Deriblant er den Trump-kritiske Washington Post-blogger Chris Cillizza, som Trump tidligere har kalt «en av de dummere og minst respekterte politiske ekspertene».

Tidligere har Cillizza forsvart Clinton og tatt til orde for at konspirasjonsteorier rundt helsen hennes må ta slutt. I en tekst med tittelen «Hillary Clintons helse ble akkurat et reelt problem i presidentvalget», snur han.

Konspirasjonsteorier om Clintons helse

Trump og hans følgere har nemlig flere ganger stilt spørsmål ved Clintons helse, som TV 2 tidligere har omtalt. Senest 6. september, da Clinton holdt en tale, tok Donald Trump til Twitter og spurte hvorfor massemedier ikke dekte Clintons hosteanfall på en tale på Labor Day-mandagen som sparket igang valgkampen.

Videoklippet «hele» USA snakker om: Clinton kollapser på vei inn i bilen

Riktignok går den fiendtlige retorikken begge veier, da Clinton selv forklarte hosteanfallet med at hun blir allergisk hver gang hun tenker på Trump. Men Cillizza skriver at tanken om at Clinton har skjult en alvorlig sykdom over lang tid er sterk hos enkelte republikanere.

Dette kan være et motstykke til Clinton, Obama og andre i den amerikanske eliten som mener at Trump er uegnet til å være president. Clinton, med sin lange erfaring, er helsemessig uegnet, kan være bildet Trump ønsker å skape.

– Kan ikke le det bort lenger

Mens hosteepisoden på arbeidernes dag ikke er noe bevis for sykdom, er overoppheting ei heller det, skriver spaltist Cillizza. Men at disse to tingene skjer på seks dager, gjør at det er ikke lenger en sak for konspirasjonsteoretikere og konspirasjonsteoretikere alene, ifølge ham.

– Mens Clinton og hennes valgapperat kunne le bort spørsmål om hennes helse før i dag, vil overopphetingsepisoden gjør det omtrent umulig for dem å fortsette med det. Ikke bare har det kommet på en tid hvor et voksende samtaleemne – med veldig lite bevis – var at helsen hennes var et problem, men det skjedde på en 11. september-markering, et vanvittig høyprofilert øyeblikk med masser av kameraer og reportere rundt, skriver Cillizza.

Michael Moore: – Demokratene er profesjonelle i å tape

Den velkjente dokumentaristen Michael Moore, som står bak dokumentarer som Bowling for Columbine og Fahrenheit 9/11, skriver på sin Twitter-profil at dette kan forandre alt. Meningsmålingene tipper nå så vidt i favør Clinton.

– Vel, lungebetennelse. Det er alvorlig. Valgkampanjen holdt det skjult på fredag, lørdag og søndag. Ikke rart de gale skyter fart. Demokratene er profesjonelle i å tape valg, skriver han.

På grunn av helsesituasjonen har Hillary Clinton nå måttet avlyse en planlagt reise til California. Om to uker møter hun Trump til debatt for første gang i valgkampen.

Prisvinnende journalist David Schuster skriver at han har kilder i Det demokratiske parti som sier at man kan forvente et krisemøte der det skal vurderes om Clinton skal erstattes. Videre skriver han at en Demokrat-kilde sier at de nå er inne i ukjent politisk terreng.