Sju dager etter Livia ble født, døde mamma av akutt leukemi

I en uke gikk Tom Malmquist (38) mellom sin premature datter i kuvøse og sin døende kjæreste på kreftavdelingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Livet var normalt, perfekt, fantastisk. Ens elskede som er gravid har influensa...Men så viser det seg at hun ikke har mange dager igjen å leve, begynner Tom Malmquist (38).

Han tok i bruk sin erfaring som tidligere ishockeyspiller da han plutselig sto midt oppi sitt livs krise.

– Jeg har tatt med meg at med trening, disiplin, og en enorm stå-på-vilje, så klarer du deg gjennom det meste, sier Malmquist til Lørdagsmagasinet på TV 2.

Fra forventning til fortvilelse

Svensken trengte all sin styrke da kjæresten fikk akutt leukemi og babyen i magen måtte forløses for tidlig. I en uke gikk Tom mellom sin premature datter i kuvøse og sin døende kjæreste på kreftavdelingen.

– Karin lå for døden på en side av sykehuset og Livia som nettopp hadde blitt født var på en annen avdeling. Jeg gikk mellom dem med suttekluter. Jeg la dem på Karins bryst, og så ga jeg dem til Livia slik at hun skulle få kjenne mammas duft. Suttekluten fra Livia ga jeg til Karin for at hun skulle kjenne sin datters duft. Instinktivt ville jeg beholde kontakten mellom dem, forklarer han.

Mens datteren lå i kuvøse lå Toms kjæreste for døden. Foto: Privat
Mens datteren lå i kuvøse lå Toms kjæreste for døden. Foto: Privat

Etter kort tid falt Karin i koma, og hun døde fra Tom da Livia bare var sju dager gammel.

Skriver for å takle krise

I et forsøk på å bearbeide sorgen begynte Tom å skrive mens nyfødte Livia sov.

Samtidig måtte han bevise overfor svenske myndigheter at det var han som er far til Livia, for han var ikke gift med Karin som han hadde bodd sammen med i ti år.

Kjempet for farskapet

– Jeg visste jeg var pappa, men da alle rundt meg, da myndighetene begynte å stille spørsmål om det, da kjente jeg et enormt sinne, forteller han.

Etter DNA-test og et rettslig dokument på parets samliv kan Tom i dag slå fast:

– Nå er jeg pappa på papiret: 99,9 prosent bekreftet i en DNA-test. Det er absurd!

Takker Livia for lys i mørket

For etter å ha mistet sin livsledsager var datteren redningen da alt var som mørkest.

– Kanskje hadde jeg ikke orket å fortsette å leve om det ikke hadde vært for Livia. Uansett hvor lei meg jeg var, dersom hun skrek og trengte nærhet og mat så måtte jeg kravle opp fra mitt helvete og møte henne, utdyper han.

Når Tom den dag i dag savner Karin, og å dele med henne alt det Livia opplever, kjenner han grenseløs kjærlighet for barnet de fikk sammen.

– Jeg har en fire og et halvt år gammel datter hjemme i Stockholm som jeg savner og som savner meg. Jeg har en datter som fungerer kjempebra. Det er min belønning, avslutter han.