Knivmann løs etter festvold – politiet hadde ikke mulighet for å rykke ut

Selv om lovbruddet har en strafferamme på seks års fengsel, hadde ikke politiet mulighet til å rykke ut og pågripe gjerningspersonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann ble natt til lørdag kuttet med kniv under øyet på en fest i Havøysund i Måsøy i Finnmark.

Mannen forlot festen, og kontaktet politiet klokken 04.04. Der var det ingen hjelp å få, utenom en anmodning om å gå til lege og lovnad om oppfølging på mandag. Politiet hadde nemlig ikke mulighet til å rykke ut til stedet.

– Vi har dessverre bare reservetjeneste i Måsøy, så når forholdet er opphørt, så velger vi å etterforske det på mandag. Han var selvfølgelig ikke alvorlig skadet, ifølge ham selv, sier operasjonsleder Eirin Hansen Abuukar i Vest-Finnmark politidistrikt.

Seks års fengsel

Politiet betegner knivangrepet som en «risp», og uten alvorlig skade er det da ikke grov vold. I den nye straffeloven ville derimot en hendelse som dette gått innunder kroppskrenkelse (§272), som kan straffes med fengsel inntil seks år.

Det står i lovteksten at det skal legges vekt på om den har hatt sterk smerte, skade eller død til følge. Samtidig er det seks andre kriterier som definerer grov kroppskrenkelse, eller grov vold, deriblant at det er et rasistisk motivert drap, begått mot en forsvarsløs person, eller gjort med kniv eller det lovteksten betegner som et annet særlig farlig redskap.

Knivmann løs

Politiet er enige i at dette er et alvorlig lovbrudd.

– Ja, for så vidt er det selvfølgelig det, men vi har ikke etterforsket det enda. Fornærmede sier det er et risp, sier Abuukar.

– Vet dere hvem som har gjort det?

– Vi har navn på en mistenkt gjerningsperson, og det blir for politiet å følge dette opp på mandag. Jeg vil gjerne poengtere at hvis det hadde vært fare for liv, så hadde vi selvfølgelig rykket ut.

– Men det går en knivmann løs i Måsøy?

– I sin egen bolig, ja, men vi har ikke etterforsket det enda.

– Er det ønskelig?

– Altså, situasjonen har opphørt, han er hos seg selv, og klart, om det er ønskelig eller ikke, så må vi forholde oss til de reglene som er, sier Abuukar, og henviser til leder for operasjonssentralen for å få utdypet hvilke regler det er snakk om.