Tilbake i gatene. Tre personer kledd i uniformer fra grupperingen Odins soldater ble natt til lørdag innbrakt arresten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tilbake i gatene. Tre personer kledd i uniformer fra grupperingen Odins soldater ble natt til lørdag innbrakt arresten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Tre «Odins soldater» -uniformerte tatt i Trondheim

De tre mennene er kastet på glattcelle og kan få bøter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har innbrakt tre menn iført uniformer fra gruppen Odins soldater, også kjent ved det engelske navnet Soldiers of Odin.

De tre mennene gikk sammen med to andre personer og patruljerte Trondheims gater natt til lørdag, ifølge politiet.

Siden de tidligere har blitt bortvist fra sentrum for å patruljere gatene, ble de nå innbrakt arresten for bøtelegging. Der sitter de på celler.

– Det blir vurdert fra politijuristens side om de skal bøtelegges. De har gjentatte ganger patruljert og blitt bortvist, sier operasjonsleder Øystein Sagen i Trøndelag politidistrikt.

– Vil ikke ha dem i Trondheims gater

Politiet mener Odins soldater bryter politilovens paragraf 26, som forbyr folk å ta loven i egne hender.

– Politidistriktet har valgt å legge seg på en policy som sier at dette er en virksomhet vi ikke vil ha i Trondheims gater. De to som gikk sammen med dem blir bortvist fra sentrum, og dersom de påtreffes igjen, må de også regne med å bli bøtelagt, sier operasjonsleder Sagen.

Odins soldater er en gruppering som blir omtalt som et borgervern, selv om de tidligere har uttalt at de er en slags privat natteravnsgruppe som ønsker å sikre at alt går greit for seg på natten. Grupperingen er kontroversiell, ettersom den fiske organisasjonen ved samme navn er uttalt islam- og innvandringskritisk.

Også statsminister Erna Solberg har ytret seg kritisk om Odins soldater.

– Odins soldaters har ingen plass i arbeidet for trygge gater. Farlig verdisyn, skrev hun på Twitter i februar.

Etter å ha fått mye medieoppmerksomhet tidligere i år, har det vært stille fra den kanten.

Selv om det av soldat-delen i navnet får tankene til å spinne i militante baner, hevder de selv at de ikke er voldelige.