Lidelsen i Syria er enorm. Bildene av denne gutten gikk verden rundt etter han ble hentet ut av ruinene etter et luftangrep i Aleppo 17. august. Foto: Afp Photo/HO/AMC
Lidelsen i Syria er enorm. Bildene av denne gutten gikk verden rundt etter han ble hentet ut av ruinene etter et luftangrep i Aleppo 17. august. Foto: Afp Photo/HO/AMC Foto: Ho

Slik skal USA og Russland skape fred i Syria

USA og Russland er enige om en våpenhvileavtale for Syria, som vil tre i kraft fra mandag av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpenhvilen er del av en større plan for å redusere volden i Syria, og USAs utenriksminister John Kerry opplyser at dersom den varer i flere uker vil USA samarbeide med det russiske militæret i Syria.

Avtalen innebærer at alle parter i Syria skal legge ned våpnene når solen går ned mandag 12. september, sammenfallende med den islamske Eid-høytiden.

Det inkluderer også regjeringsstyrkene til den syriske president Basher al-Assad og de USA-støttede opposisjonsgruppene.

Hvis våpenhvilen holder i syv dager og humanitær hjelp når beleirede områder som Aleppo, vil Russland og USA følge opp med et militært partnerskap rettet mot terrorgrupper som Islamsk Stat og Al-Qaida/Nusra, ifølge nyhetsbyrået AP og Washington Post.

Fredens håndtrykk eller nok et falskt håp? USAs utenriksminister John Kerry (t.v) og hans russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: Fabrice Coffrini/AFP Photo
Fredens håndtrykk eller nok et falskt håp? USAs utenriksminister John Kerry (t.v) og hans russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: Fabrice Coffrini/AFP Photo Foto: Fabrice Coffrini

Aleppo er særlig sentral for John Kerry og Lavrov, ifølge avisen. Selv om våpenhvilen skal dekke hele Syria, er viktigheten av at humanitær hjelp når Aleppo stor. Opptil 250.000 mennesker står uten mat, vann og strøm. Regjeringsstyrker har omringet byen, som lenge har vært styrt av opposisjonsstyrker.

USAs utenriksminister John Kerry sier at avtalen potensielt er et vendepunkt i konflikten, hvor 500.000 har mistet livet siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

– I dag annonserer USA og Russland en plan som vi håper vil redusere vold, lidelse og fortsette arbeidet mot en fremforhandlet fred og en overgang i Syria. Blir den fulgt har den muligheten til å være et vendepunkt, et øyeblikk av forandring, sier Kerry i Genève, hvor han har møtt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Viktig at Assads fly står på bakken

Ifølge Kerry er avtalens grunnfjell at Russland sikrer at president Assads luftstyrker holdes på bakken, og ikke angriper opposisjonelle og sivile områder.

– Dette steget er absolutt essensielt. Etter alt og dømme har Assads luftangrep vært hoveddrivkraften for sivile tap og migrasjonsstrømmer, sier Kerry, ifølge Washington Post.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) hyller avtalen på Twitter.

– USA og Russlands Syria-plan er viktig. Hvis den blir gjennomført vil det redusere volden, bevege den politiske prosessen og sikre humanitær tilgang, skriver Brende.

Det har lenge vært en utfordring å komme til enighet om en våpenhvile mellom Bashar al-Assads regimestyrker og opprørsgrupper.

USA og Syria lyktes i februar med å få i stand en landsomfattende våpenhvile i Syria, men den brøt relativt fort sammen. Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

(TV 2/NTB)