IKONISK: Bildet av Kim Phuc ble tatt 8. juni 1972, og viser Kim og hennes bror og søskenbarn under Vietnamkrigen. (AP Photo/Nick Ut, File)
IKONISK: Bildet av Kim Phuc ble tatt 8. juni 1972, og viser Kim og hennes bror og søskenbarn under Vietnamkrigen. (AP Photo/Nick Ut, File) Foto: Nick Ut

AFP: Facebook tillater Vietnam-bildet

Facebook snur i saken om det omstridte bildet av jenta i Vietnam, melder AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AFP melder fredag kveld at Facebook snur i saken om det omstridte bildet fra Vietnam.

– På grunn av dets status som et ikonisk bilde med historisk betydning, oppveier verdien av å tillate deling verdien av å verne samfunnet ved å fjerne det, skriver en talsperson for Facebook i en epost til AFP.

– Vi har derfor bestemt oss for å gjeninnsette bildet på Facebook, hvor vi er klar over at det har blitt fjernet, tilføyer den ikke navngitte talspersonen.

Hele saken startet med at forfatter Tom Egeland la ut bildet sammen med en del andre historiske bilder og fikk beskjed av Facebook om å fjerne det.

Da han ikke etterkom henstillingen ble han kort tid etter utestengt i 24 timer fra Facebook.

Brøt med retningslinjer

Facebook fjernet bildet og begrunnet det med at bildet bryter med nettstedets retningslinjer overfor nakenhet på bilder.

– Det er hårreisende. Det er umulig å vite omfanget av denne sensuren. Det er ingen redaktør-instans som kan forsvare eller begrunne denne praksisen, sa Egeland til TV 2.

I ettertid har Egeland forsterket kritikken av hvordan Facebook fungerer, og fredag fikk han støtte fra landets mest sentrale politikere, blant annet statsminister Erna Solberg (H). Hun la ut bildet fredag, og Facebook sensurerte det kort tid etter.

– Det er fint at Facebook nå har snudd. Jeg håper Facebook har lært at det må være mulig å overprøve denne typen avgjørelser, og at noen menneskelige hoder av og til må tenke istedet for algoritmer. Facebook er nå et så stort selskap at de må ta større ansvar for ytringsfriheten på sin arena, sier Solberg til TV 2.

Internasjonal oppmersomhet

Facebooks sensur av det historiske bildet av napalmjenta fra Vietnamkrigen har skapt stor debatt.

Fredag fikk saken betydelig internasjonal oppmerksomhet da Aftenposten ryddet hele forsiden til et refsende og personlig brev fra avisens sjefredaktør til Facebooks-sjef Mark Zuckerberg.

– Det er bra at de har snudd, men min hovedbekymring står. Facebook er blitt en så stor kanal at de har et veldig stort ansvar for hvilken informasjon de tillater og hvilken de ikke tillater, sier Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen, og savner Facebook-lederne selv i den offentlige debatten.

– En skrape i lakken

Facebook selv har tidligere signalisert ovenfor TV2.no-redaktør Bård Espen Hansen at bilder som dokumenterer viktige nyhetshendelser og historiske begivenheter kan bli tillat på siden.

– Det er bra det som skjedde, men det tok alt for lang tid, det var en helt uholdbar situasjon. Dette har påført Facebook en skrape, og jeg er også overrasket over at det tok så lang tid før amerikanske medier oppdaget saken, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, til TV 2.

Hun understreker at dette er en type sensur det norske demokratiet ikke kan godta, og er redd for at norske journalister vil bli sensurert og tilpasse seg Facebooks retningslinjer - blant annet tolererer de ikke bilder av ammende kvinner.