Borettslagene trosser krav om brannøvelser

Nytt krav om øvelser vil redde liv ved brann i borettslag, tror brannsjefen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13. desember 2008 brenner det i Urtegata i Oslo. Det er den verste dødsbrannen i Oslo siden krigen og seks personer dør. Fem av disse ble funnet i korridorer og trappeoppgangen i leilighetskomplekset.

– Vi har altfor mange eksempler på at brannrøyk er livsfarlig og at folk har omkommet når de har prøvd å rømme ut av trappeoppganger, sier Jon Myroldhaug, brannsjef i Oslo brann- og redningsetat til TV 2.

Øves for lite

Brannsjefen mener det øves for lite på brann og at alle har et ansvar for at man er bedre forberedt på brann.

– Det må alle ta et ansvar for. Borettslag og villaer. Lag en enkel brannøvelse så du har tenkt tanken om at det kan skje hos meg og gjøre de riktige tingene.

Brannvesenet kan hente folk ut med stige eller en egen "følgemaske" som gir luft til de som skal ut gjennom røykfylte områder.

FØLGEMASKE: Med en egen
FØLGEMASKE: Med en egen "følgemaske" kan brannvesenet gi oksygen til personer som fraktes ut gjennom røykfylte oppganger. Foto: Ola Haram / TV 2

– Er det røykfullt i trappeområdet, så bli der du er. Så skal vi komme så fort vi kan og gjøre alt vi kan for å redde dem ut, sier Myroldhaug.

Borettslag må holde brannøvelser

Fra 01.01.2016 er alle borettslag og sameier pålagt å gjennomføre jevnlige brannøvelser.

Til tross for den nye forskriften om brannforebygging er innført, viser en undersøkelse fra If forsikring at tre av fire som bor i borettslag aldri har gjennomført en felles brannøvelse.

LIVSFARLIG: I tillegg til at røyken dreper, kan sikten være lik null i en røykfylt trappeoppgang. Foto: Magnus Nøkland / TV 2
LIVSFARLIG: I tillegg til at røyken dreper, kan sikten være lik null i en røykfylt trappeoppgang. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

– Borettslagene bør ha fokus på faste øvelser. Det er viktig å være ute i forkant, for i leilighetskomplekser som det her kan det være språklige utfordringer, bevegelseshemmede og eldre som trenger bistand ved brann, sier Ottar Sefland fra If Skadeforsikring til TV 2.