4 av 10 under 30 år dropper å ta celleprøve

Kreftforeningen vil kalle alle kvinner inn til celleprøve

75.000 unge kvinner dropper å ta celleprøven som kan avdekke livmorhalskreft. Nå vil Kreftforeningen ha masseinnkalling for å få flere til å gå til legen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stine Hagen (31) skrev på bloggen sin hvordan hun i flere år hadde gruet seg til å ta celleprøve.

– Det har ikke vært noe jeg har hatt veldig lyst til så jeg har egentlig bare utsatt det, sier hun.

Men etter at en venninne fikk påvist celleforandringer bestemte hun seg for å bestille en time hos lege for å sjekke livmorhalsen. Stine fikk påvist alvorlige celleforandringer i 2013.

– Legen sa jeg hadde forstadier til kreft og da begynte jeg å tenke litt, sier Hagen.

4 av 10 dropper celleprøve

75.000 unge kvinner i Norge dropper å ta celleprøve. I fjor bidro avdøde Thea Steens sjekkdeg-kampanje til å redde liv. Nå starter kampanjen opp igjen.

– Thea Steen klarte å endre en trend, hun ga dette oppmerksomhet og mange gikk og sjekket seg. Poenget er at det fremdeles er for få som tar denne celleprøven særlig blant unge kvinner og vi vil at alle skal gjøre det, sier Anne-Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Vil ha masseinnkalling

I dag må man selv kontakte legen for å få tatt celleprøve. Ny forskning viser at konkrete innkallinger gjør at flere sjekker seg. Derfor krever Kreftforeningen et nytt system.

– I dag må du må selv finne ut av det. Hadde vi hatt innkalling med gitt dato og sted så ville langt flere gått og tatt celleprøve og da ville vi også unngått mange flere tilfeller og reddet flere liv, sier Ryel.

Regjeringen vil vurdere forslaget.

– Det er viktig for oss at vi når så mange som mulig så vi skal vurdere om Kreftforeningens forslag er en mulig måte å gjøre dette på, sier statssekretær Anne Grete Erlandsen i Helsedepartementet, H.

Frisk

Stine ble operert og celleforandringene har ikke kommet tilbake. Hun håper hennes historie vil få flere til å sjekke seg.

– Hadde jeg visst det jeg vet idag hadde jeg så klart gått og sjekket meg før, sier Hagen til TV 2.