PÅ KANT MED FACEBOOK: Forfatter Tom Egeland er kastet ut fra nettsamfunnet for andre gang denne uken. Foto: Arild Kai Erland/TV 2
PÅ KANT MED FACEBOOK: Forfatter Tom Egeland er kastet ut fra nettsamfunnet for andre gang denne uken. Foto: Arild Kai Erland/TV 2

Tom Egeland kastet ut av Facebook igjen

Forfatteren er utestengt for tre dager etter å ha delt Aftenpostens oppslag om bildesensur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele saken startet med at Egeland delte kjente krigsbilder på sin Facebook-profil. At det ikoniske bildet av ni år gamle Kim Phuc ble sensurert og fjernet av Facebook, startet en intens debatt om Facebooks redaktørrolle og retningslinjer.

Facebook fjernet også bildet fra Aftenpostens Facebook-feed. Aftenposten svarte med å vie hele forsiden av fredagens avis til saken og et åpent brev fra redaktør Espen Egil Hansen stilet til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Straffet av Facebook

Da Tom Egeland delte denne saken, ble han utestengt fra nettsamfunnet i tre dager.

– Det var den beskjeden jeg fikk da jeg skulle logge meg inn, sier Egeland til TV 2 fredag ettermiddag.

OPPGJØR MED FACEBOOK: Aftenpostens forside fredag.
OPPGJØR MED FACEBOOK: Aftenpostens forside fredag.

– Hva synes du om det?

– Jeg mener det samme som jeg har ment hele tiden. Dette er en utidig praktisering av et regelverk som har de beste intensjoner, nemlig å lamme pornografi og nakenhet. Men bildet 9 år gamle Kim Phuc handler ikke om nakenhet, men om krigens redsler og barn som krigsofre.

Dette er andre gang på få dager Egeland mister retten til å publisere på Facebook. Tirsdag ble han kastet ut for et døgn etter at han delte et innlegg der Kim Phuc kritiserer Facebook.

Politiker-aksjon

Forfatteren kaller Aftenpostens oppslag for et veldig kraftfullt signal til Facebook og Mark Zuckerberg. Flere norske politikere, med statsminister Erna Solberg i spissen, fulgte opp med å publisere det kjente bildet fra Vietnamkrigen på sine egne Facebook-profiler fredag morgen. Statsministerens innlegg ble etter kort tid fjernet av Facebook.

Halvannen time senere la statsministeren ut et nytt innlegg med seks historiske bilder, hvor samtlige var sladdet.

«Det Facebook gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie», skrev Solberg.

Ringer fra «hele verden»

Den norske mobiliseringen mot Facebook har vekket betydelig oppsikt i utlandet. Tom Egeland forteller at han har blitt intervjuet av alt fra La Republicca i Italia til tyske nettsteder om saken i løpet av fredagen.

– Om et par timer skal jeg på BBC World News. Så dette er en sak som opptar mange, sier han.

– Er du redd for å miste tilgang til Facebook permanent?

– Jeg synes stort sett Facebook er et hyggelig sosialt medium, men hvis det er sånn det skal være, spørs det hor lenge jeg vil være med på leken .

Statsministeren går i klinsj med Facebook – får massiv støtte