SVART NOVEMBER: Europeisk etterretning har ikke kontroll på et stort antall antatte terrorister som antas å ha være delaktige i Paris-terroren i fjor. Utenfor konsertstedet Bataclan satte folk ned lys i dagene etter at terroren rammet. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
SVART NOVEMBER: Europeisk etterretning har ikke kontroll på et stort antall antatte terrorister som antas å ha være delaktige i Paris-terroren i fjor. Utenfor konsertstedet Bataclan satte folk ned lys i dagene etter at terroren rammet. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK Foto: Patrick Kovarik

CNN: Minst 30 IS-terrorister på frifot etter Paris-terroren

Kilder i europeisk sikkerhetstjeneste anslår overfor CNN at mellom 30 og 40 mistenkte IS-terrorister er på rømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ettersøkte terroristene mistenkes for å ha bidratt til terroraksjonen i Paris 13. november.

Tidligere denne uken rapporterte CNN at Paris-angrepet egentlig skulle vært mer omfattende. Andre land, blant annet Nederland, skulle angripes samtidig.

Vanskelig etterretning

Nå opplyser etterretningskilder til TV-kanalen at de frykter terroristene planlegger nye angrep for å hevne tap i Syria, Libya og Irak.

– Utsiktene er dårligere enn noen gang. Vi snakker om at myndighetene er mer enn alvorlig bekymret, sier Paul Cruickshank, terroranalytiker og redaktør for tidsskriftet CTC Sentinel.

Etterretningstjenesten skal ha store problemer med å spore de mistenkte terroristene. For det første er terrorhærens struktur bygget på en slik måte at én person sjelden har kunnskap om noe mer enn akkurat den oppgaven vedkommende er tildelt.

Bruk av kryptert kommunikasjon gjør det vanskelig å lokalisere og identifisere de mistenkte.

Tror flere søker mot Europa

Samtidig frykter sikkerhetsmyndighetene i flere europeiske land at IS styrker sitt nærvær i Europa. Fordi terrorhæren taper terreng i Syria, Irak og Libya, er det trolig at flere krigere drar til Europa for å mobilisere flere tilhengere og forberede angrep.

130 mennesker ble drept i seks koordinerte terrorangrep i den franske hovedstaden 13. november. 90 ble drept da terroristene angrep konsertlokalet Bataclan, hvor det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte.