FORNØYD I SOLA: Gunhild Stordalen sammen med en ku på Dyrsku´n sitt 150-årsjubileum i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORNØYD I SOLA: Gunhild Stordalen sammen med en ku på Dyrsku´n sitt 150-årsjubileum i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Gunhild Stordalen (37) tilbake etter sykdommen: – For tidlig å si om behandlingen har virket

Fredag gjorde Gunhild Stordalen (37) sin første jobb for EAT siden den tøffe behandlingen i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gunhild Stordalen (37) sto på scenen for første gang siden hun ble behandlet for tilbakefall ved et sykehus i Nederland i sommer, da hun fredag talte til bøndene på Dyrskun i Seljord.

Stordalen har diagnosen systemisk sklerodermi, og fikk i sommer cellegiftkurer og stamcellebehandling.

– Akkurat nå har jeg det veldig bra, men jeg har vært gjennom en tøff behandling i sommer. Teknisk sett har det gått fint, men det er for tidlig å si om effekten vil vedvare, sier hun.

En drøm

Stordalen holdt en innledning fredag, der hun fortalte at det var veldig stort for henne å være på Dyrskun.

– Endelig er jeg her. Jeg fikk ikke lov av faren min å komme som barn. Storebror var min beste venn, han var en hane og var med meg over alt, til og med på skolen. Faren min var redd jeg skulle komme hjem med masse dyr hvis jeg fikk komme hit, sa hun.

Rundt 40.000-50.000 bønder er ventet å delta på Dyrskun i løpet av helga.

Årets arrangement er Dyrskuns 150-årsjubileum.

– Nå må jeg nøye meg med en mann som bruser med fjærene, sa hun, og henviste til Petter Stordalen, som var med henne til Seljord.

Jobber videre

Selv om Stordalens helsesituasjon fortsatt er uavklart, har hun ikke tenkt til å roe ned i tiden som kommer.

– Nå skal jeg til New York der vi skal holde et EAT-seminar, sier hun.

EAT har fått kritikk for å være elitistisk, med rikfolk som møtes på konferanser verden over. Stordalen understreker at det er veldig stas å være på Dyrskun, der det først og fremst er bønder som deltar.

– Bøndene er de som vet mest om maten vår, de er så utrolig viktige, sier hun.

Hun sier jobben er svært viktig for henne.

– Når man blir alvorlig syk er det utrolig viktig å ha noe som er større enn en selv å jobbe med. Å jobbe med EAT har vært min beste smertelindring, sier hun.