PRØVESPRENGING: Den nord-koreanske lederen Kim Jong-un får instruksjoner i felt under arbeid med ballistiske raketter i Hwasong ikke langt fra stedet hvor de prøvesprengte en atomstridshode fredag. Bildet i midten ble frigitt 6. september 2016 av statlig fjernsyn i Nord-Korea. Foto: KCNA via Reuters
PRØVESPRENGING: Den nord-koreanske lederen Kim Jong-un får instruksjoner i felt under arbeid med ballistiske raketter i Hwasong ikke langt fra stedet hvor de prøvesprengte en atomstridshode fredag. Bildet i midten ble frigitt 6. september 2016 av statlig fjernsyn i Nord-Korea. Foto: KCNA via Reuters

Nord-Korea bekrefter: – Vi har prøvesprengt en atombombe

Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning for å «motvirke amerikansk fiendtlighet». Utenriksminister Børge Brende fordømmer på det sterkeste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag norsk tid ble det registrert et skjelv med styrke 5,3 på Richerts skala fra området ved den Nord-Koreanske basen for atomprøvesprengning Punggye-ri.

Landene rundt mistenkte straks at Kim Jong-un igjen hadde gjennomført den femte atomprøvesprengingen.

Tidlig fredag morgen bekreftet myndighetene i landet at de hadde gjennomført en «kjernefysisk stridshode-eksplosjon» for å motvirke det Pyongyang kaller amerikansk fiendtlighet.

Norges utenriksminister Børge Brende fordømmer handlingen.

Jordskjelveksperter i Sør-Korea lokaliserte skjelvet til prøvesprengningsbasen til nabolandet i nord. Foto: AP /Ahn Young-joon
Jordskjelveksperter i Sør-Korea lokaliserte skjelvet til prøvesprengningsbasen til nabolandet i nord. Foto: AP /Ahn Young-joon Foto: Ahn Young-joon

– Jeg er veldig bekymret for de opplysningene som kommer fra Nord-Korea og Pyongyang. Hvis det er gjennomført en prøvesprengning så fordømmer jeg det på det aller sterkeste, sier Brende til TV 2 fredag morgen.

Obama advarer Nord-Korea

Nord-Koreas statlige TV sa i en entusiastisk nyhetsmelding natt til fredag norsk tid, at de har «eksaminert og bekreftet» spesifikke funksjoner i et kjernefysisk stridshode som er designet for å monteres på ballistiske missiler.

USAs president Barack Obama advarer Nord-Korea om alvorlige konsekvenser etter landets atomprøvesprengning.

Obama har vært i kontakt med Sør-Korea og Japans ledere i forbindelse med prøvesprengningen fredag. Det hvite hus kaller det imidlertid ikke en atomprøvesprengning, men omtaler hendelsen som «meldinger om seismisk aktivitet».

– Presidenten har gjort det klart at vi vil fortsette å konsultere våre allierte og partnere i de kommende dagene, for å forsikre at provoserende handlinger fra Nord-Korea får alvorlige konsekvenser, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Kritikk fra Nord-Koreas største allierte

Den statlige TV-kanalen bekrefter med stor entusiasme at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: KRT/via Reuters 
Den statlige TV-kanalen bekrefter med stor entusiasme at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: KRT/via Reuters  Foto: Krt

Kina som tradisjonelt har vært en økonomisk navlestreng for Nord-Korea og landets eneste store allierte, går nå ut med skarp kritikk mot nabolandet i øst.

I en uttalelse sier de at de «resolutt motsetter» seg Nord-Koreas prøvesprengning og «intenst oppfordrer» Pyongyang til å overholde sine ikke-sprengningsløfter, ifølge AP.

Brende krever sanksjoner

Brende mener FNs sikkerhetsråd nå må se på muligheten for flere sanksjoner overfor landet.

– Nord-Korea er en stor risikofaktor. Dette landet burde selvsagt ikke hatt kjernevåpen. Vi må gjøre alt for at de avvikler dette programmet og ikke gjennomfører ytterligere prøvesprengninger fremover, sier Brende.

Ved overvåkningsenteret for jordskjelv i Sør-Korea viser direktør Ryoo Yong-gyu utslagene på deres måleinstrument da Nord-Korea detonerte atombomben. Foto: AP /Ahn Young-joon
Ved overvåkningsenteret for jordskjelv i Sør-Korea viser direktør Ryoo Yong-gyu utslagene på deres måleinstrument da Nord-Korea detonerte atombomben. Foto: AP /Ahn Young-joon Foto: Ahn Young-joon

Myndighetene i Pyongyang hevder at det ikke har vært noen radioaktiv lekkasje eller negativ innvirkning på miljøet som følge av testen.

Kina kritiserer sprengningen

Sør-Koreas president Park Geun-hye fordømmer handlingene på det sterkeste.

I en pressemelding kaller hun framstøtet i nord for «selvdestruktivt» og beskriver det som en alvorlig utfordring for verdenssamfunnet.

– Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Innbyggerne i Nord-Korea ble informert om prøvesprengningen på storskjermer rundt i Pyongyang fredag. Foto: AFP / Kim Won-Jin
Innbyggerne i Nord-Korea ble informert om prøvesprengningen på storskjermer rundt i Pyongyang fredag. Foto: AFP / Kim Won-Jin Foto: Kim Won-jin

Sprengningen skal ha skjedd nær atomanlegget Punggye-ri og hadde en styrke på 5,3 på Richters skala. Sprengningen omtales som den kraftigste landet hittil har gjennomført.

Japan klargjør fly

Japanske myndigheter gjør klar fly for å undersøke luften i nærheten av området hvor Nord-Korea trolig har gjennomført en atomprøvesprengning.

På en hasteinnkalt pressekonferanse fredag sa talsmann for den japanske regjeringen Yoshide Suga at myndighetene handler raskt for å samle informasjon.

Ifølge den statlige TV-kanalen NHK gjør forsvarsdepartementet seg klar til å sende ut fly for å ta luftprøver for å sjekke om det er radioaktivitet i området.

– Vil få konsekvenser

Japans utenriksminister Fumio Kishida lover at det vil få konsekvenser dersom det viser seg å være en sprengning.

En bildeserie av Nord-Koreas leder Kim Jung-un som får omvisning på et hemmelig område for oppskyting av ballistiske raketter, ble frigitt 6. september. Ingen uavhengige journalister fikk delta på omvisningen og bildene ble distribuert av det statlige tv-selskapet Korean Central News Agency. Foto: KCNA via AP
En bildeserie av Nord-Koreas leder Kim Jung-un som får omvisning på et hemmelig område for oppskyting av ballistiske raketter, ble frigitt 6. september. Ingen uavhengige journalister fikk delta på omvisningen og bildene ble distribuert av det statlige tv-selskapet Korean Central News Agency. Foto: KCNA via AP Foto: ?????

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart respondere i FNs sikkerhetsråd, sier han.

USAs geologiske institutt skriver at de har registrert en mulig eksplosjon i området hvor Nord-Korea tidligere har gjennomført kjernefysiske eksplosjoner, men at de ikke kan fastslå hva slags eksplosjon det er snakk om.

Økt spenningsnivå

I det siste har spenningene i regionen økt kraftig etter at Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettester.

Senest mandag sendte Nord-Korea opp tre nye ballistiske raketter, og landets leder ba i etterkant militæret om å fortsette å bygge opp landets atomvåpenkraft.

– Han understreket nødvendigheten av å fortsette å gjøre mirakuløse bragder og å støtte opp om atomvåpenkraften i dette historiske året, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

Femte atomtest

Hvis opplysningene fra Sør-Korea stemmer, er dette femte gang Nord-Korea tester atomvåpen.

I januar i år kunngjorde landet at de hadde testet en hydrogenbombe, som er kraftigere enn en atombombe, men eksperter mente at det sannsynligvis bare var en vanlig atombombe.

Landet har tidligere gjennomført atomprøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013.

TV 2 / NTB