Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: Løvland, Marianne

Regjeringen fjerner Lofoten og Møre fra konsesjonsrunden

Olje- og energiministeren ble anklaget for å snikinnføre søknader om konsesjon for oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Mørekysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) snur og gir likevel ikke oljeselskapene mulighet til å nominere blokker i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre i 24. konsesjonsrunde.

Det ble bråk da bransjenettstedet Upstream onsdag meldte at de omstridte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Møre er del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Venstre anklaget olje- og energiministeren for å bryte samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene, og miljøbevegelsen karakteriserte saken som en «krigserklæring» og en «snikåpning».

Torsdag opplyste departementet at de har presisert overfor oljeselskapene at de ikke lenger ønsker å motta nominasjoner på disse blokkene.

– For å unngå videre spekulasjon om noe annet, har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden, skriver Lien på departementets nettside.

Torsdag kveld tar Olje- og energiministeren selvkritikk for håndteringen av utlysningen av den 24. konsesjonsrunden.

– Med den uro dette har skapt, ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av, sier Lien i en kommentar til NTB torsdag kveld.