Semb mener de råsterke spillerne overses i talentarbeidet

Toppfotballsjef Nils Johan Semb erkjenner at man i det norske talentarbeidet dyrker frem for mange sentrale midtbanespillere. Nå vil han utvikle de fysiske råskinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om norsk fotballs status og fremtid har gått høyt etter 1-9 sammenlagt for Norges A- og U21-landslag mot Tyskland og England.

Nils Johan Semb sier til TV 2 at forskjellen mellom Norge og Tyskland var overraskende stor.

Han er enig i utspillene fra de tidligere landslagsheltene Rune Bratseth og Vidar Riseth, som savner mer spisskompetanse hos Norges beste fotballspillere. Se reportasje med dem øverst i artikkelen.

Toppfotballsjefen mener det er blitt gjort feil i talentarbeidet. Norge har dyrket frem for mange like spillertyper.

– De som er gode fra barn av ser alle. Det er disse som tar kommandoen på banen. De spiller ofte i midtbaneleddet. Dette gjelder i kretsene i hele landet. De synes og er blitt plukket ut og dyrket frem, sier Semb til TV 2.

Semb vil ha bredere perspektiv

Han påpeker at tidligere hadde Norge få slike spillertyper. Da var Erik Myggen Mykland den store kreative spilleren, mens det var flust av fysisk robuste forsvarsspillere og spisser.

Slik er det ikke nå.

– Med tanke på kartlegging og utvelging må vi ha et bredere perspektiv. Vi må finne de spillerne som har rå fysikk. De må læres opp til å bli bra med ballen, slik at de kan spille. Det er et minstekrav, men det er forskjell på hva en midtstopper må kunne kontra en sentral midtbanespiller og spiss. Vi må altså se utenfor massen i sentrum, som alle ser er gode. Finn typene utenfor og lag dem til et godt sluttprodukt, er Sembs budskap.

– Mangler kraft og fart

Andre elementer i debatten den siste uken har vært om det å spille på kunstress har gjort norske talenter dårligere i stand til å lykkes internasjonalt.

Det er også tatt til orde for å redusere antall lag i Tippeligaen for å skjerpe konkurransen.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener dette er en avsporing av debatten. Han peker på Sverige, som også har 16 lag i Allsvenskan og mange kunstgressbaner.

– Likevel har de vært i alle mesterskap. Det er fordi de har Zlatan Ibrahimovic. En verdensstjerne. Norge har ingen spillere på høyt nivå. Da må laget og kollektivet dyrkes. Det må bygges på arven etter Nils Arne Eggen og Drillo, sier han til TV 2.

Fagermo mener Norge har fysisk gode nok spillere.

– Det vi mangler er kraft og fart. Da Marcus Rashford parkerte Sander Berge, var det ikke fordi Berge ikke er sterk nok. Han flytter ikke beina raskt nok. Der har fotballen utviklet seg mye. I fremtiden må man ha spillere som kan det.

Vil ha aldersbegrensning

VIF-trener Kjetil Rekdal foreslår også å gjøre endringer i OBOS-ligaen.

– OBOS-ligaen er blitt en ren resultatliga med mange eldre spillere. Dersom man snur på det og sier at OBOS-liga-klubbene må minst ha fem spillere under 23 år på banen, og så har du mellom åtte og ti i stallen din. Da får de lært litt voksenfotball der, så kan de ta steget opp i Tippeligaen, som skal være en konkurranseliga. Nå er det egentlig litt motsatt, sa Rekdal til TV 2 tidligere i uken.

Flere grep er allerede tatt. I mai ble store endringer for ligastrukturen gjeldene fra 2017 presentert av Norges fotballforbund (NFF). Tippeligaen forblir uendret, men i OBOS-ligaen vil kun to lag rykke ned, samtidig som det tredje siste laget må ut i kvalifisering mot lag nummer to fra andredivisjon. Samtidig kuttes andredivisjon fra fire til to avdelinger med 14 lag.

– Klubbene ønsker mer satsing på trener- og spillerutvikling for å bedre faglig kompetanse. Det er hovedgrepet. Flere faglærte personer som bidrar til at det blir mer status å trene barna våre, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk toppfotball (NTF).

Som del av den nye medieavtalen vil 350 millioner kroner brukes direkte til spiller- og trenerutvikling på de to øverste nivåene i Norge.