TILSTEDE: Leder for SIAN i Agder, Arne Tumyr, fulgte rettssaken der Malika Bayan vitnet mot frisør Merete Hodne. Foto: T. Brandeggen/TV 2
TILSTEDE: Leder for SIAN i Agder, Arne Tumyr, fulgte rettssaken der Malika Bayan vitnet mot frisør Merete Hodne. Foto: T. Brandeggen/TV 2

FULGTE HIJAB-RETTSSAKEN:

SIAN-leder til stede i retten: – Jentene er hjernevasket

JÆREN TINGRETT (TV 2): Arne Tumyr (83) er en av frisør Merete Hodnes støttespillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På fremste rad i den fullsatte rettssalen i Jæren tingrett torsdag satt Arne Tumyr, mangeårig leder av SIAN, Stopp islamiseringen av Norge.

Han har liten tro på at frisør Merete Hodne vil bli frikjent fra tiltalen om diskriminering av hijabkledde Malika Bayan.

– Jeg blir veldig overrasket hvis ikke Hodne blir dømt av tingretten. Jeg tror hun blir dømt fordi denne retten aldri kommer til å gå imot det politisk korrekte som er at hun har diskriminert en religion, sier Tumyr til TV 2.

Som leder i SIAN har Tumyr mange ganger deltatt i offentligheten sammen med Hodne. Tumyr gikk av som nasjonal leder for to år siden, og er nå leder i Agder.

– Jeg og Merete har stått på stand sammen flere ganger. Hun er veldig flink når hun står på talerstolen. Hun forteller i klartekst hva islam vil medføre for det norske samfunn, hvis de verdiene som islam representerer får slå rot her i landet. Det er helt forkastelig at Hodne er tiltalt i denne saken. Hun må ha rett til å si nei til en som bærer en uniform som representerer verdier som hun tar sterkt avstand fra, mener Tumyr.

Han og SIAN har fulgt saken helt fra Hodne ble politianmeldt av Bayan.

– Å sitte i retten å se disse hijabkledde jentene, det er dessverre slik at de er hjernevasket. De er indoktrinert av en religion og en politikk som fullstendig utelukker at vi må ha demokrati og menneskerettigheter. På samme måte som hvis det hadde kommet en nazist med hakekors inn i salongen hennes, så må hun ha rett til å vise de ut og si at de vil jeg ikke ha noe med å gjøre. Her er det religion som påstås å være det sentrale, mens det i virkeligheten er politikk forkledd som religion, sier han.

– Kvalmt og vemmelig

Nye SOS Rasisme var også tilstede i Jæren tingrett og reagerer på Tumyrs uttalelser.

– Jeg synes det er ganske kvalmt å ikke tillate folk å uttrykke sine egne meninger. Jeg synes det er vemmelig. At sånne som Tumyr dukker opp her forteller mye om Merete Hodne og hvilke folk det er som støtter henne. Vi kjenner jo Tumyr som en aktiv rasist, sier Synne Kvamme Harestad (18), organisasjonssekretær i Nye SOS Rasisme Stavanger til TV 2.

Hun forteller at de så mange kjente rasister i retten, men er likevel ganske sikre på at Hodne taper og blir dømt av retten.

Arne Tumyr i samtale med Hodnes forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, etter rettssaken. Foto: T. Brandeggen/TV 2
Arne Tumyr i samtale med Hodnes forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, etter rettssaken. Foto: T. Brandeggen/TV 2

– Jeg synes forsvaret til Hodne var ganske tynt. Når folk som uttrykker at de er religiøse ikke får komme inn et sted så er det tydelig diskriminering. Jeg håper og tror sterkt at hun blir dømt, sier Harestad.

Synne Kvamme Harestad fra Nye SOS Rasisme. Foto: T. Brandeggen/TV2
Synne Kvamme Harestad fra Nye SOS Rasisme. Foto: T. Brandeggen/TV2

Fundamental verdikonflikt

Tumyr og SIAN er forberedt på at Hodne taper i tingretten og vil anke saken videre i rettssystemet. De ønsker å være tilstede der også og hjelpe Hodne så langt de kan.

– Denne rettssaken er veldig viktig. Hvis retten dømmer Merete Hodne så sier man at islamiseringen her i landet bare kan fortsette. Vi står overfor en verdikonflikt som er fundamental, og som går på om vi skal verne oss mot den krigen som islam inviterer til. Jeg vil selv være tilstede i lagmannsretten hvis det er praktisk mulig, men da må det kjøres sterkere på at dette dreier seg om politikk, ond politikk, sier Tumyr.

– Latterlig

Også SOS Rasisme vil følge saken videre dersom en dom blir anket av den tapende part i tingretten.

– At en dom mot Hodne betyr at islamiseringen bare kan fortsette høres ganske latterlig ut for meg. Jeg vet jo at Tumyr er ateist, det er jeg også. Men jeg synes vi kan akseptere at folk kler seg som de vil, spesielt når det er knyttet til noe veldig personlig som religion. Man bør ha noen rettigheter og kunne bli behandlet som et menneske, sier Harestad.