Henning Hotvedt (40) dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin (12)

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Hotvedt anket dommen til Høyesterett på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17 år etter at Kristin Juel Johannessen (12) ble drept, ble Henning Hotvedt (40) torsdag i forrige uke funnet skyldig i drapet. I dag klokken 14 kom den endelige dommen mot 40-åringen i Borgarting lagmannsrett.

Dommer Mette Trovik leste først slutningen i dommen, der det ble klart at Henning Hotvedt ble dømt til 13 års fengsel. Han får fratrekk for 479 dager som han har sittet i varetekt, og må ikke betale saksomkostninger.

Dommen ble anket på stedet på saksbehandlingen og straffeutmålingen, opplyste Hotvedts forsvarer, Brynjar Meling. Det er ikke mulig å anke skyldspørsmålet til Høyesterett.

Påtalemyndigheten tok betenkningstid rundt en eventuell anke.

Dro Kristin inn i skogholt og drepte henne

I dommen heter det blant annet at Hotvedt ventet på Kristin langs Reppesgårdveien på Mørk i Larvik, og dro henne inn i skogen der han kvalte henne.

12-åringen var da på vei med sykkel til en venninne for å bade i vannet Goksjø. Drapet skjedde på ettermiddagen 5. august 1999, og Kristin ble funnet klokken 23.15 samme kveld.

Dommen slår også fast at Kristin ikke ble misbrukt seksuelt av Hotvedt da hun ble drept, men det regnes for å ha vært motivet. Det er likevel flere skjerpende omstendigheter.

– Overfallet av den fremmede mannen må ha gjort henne svært redd. Hun mistet livet i en grufull handling, sier dommer Mette Trovik.

Hun påpekte også at det tok tid å kvele 12-åringen, og at han derfor har hatt et drapsforsett. I tillegg var Kristin en forsvarsløs person overfor den voksne mannen.

Aktoratet ba i sin sluttprosedyre for straffeutmålingen om at Hotvedt dømmes til 13 års fengsel. 40-åringens forsvarer, Brynjar Meling, mente at straffeutmålingen vil bli interessant, blant annet fordi straffenivået i dag er et annet enn da Hotvedt ble dømt til 12 års fengsel i 2001.

Fikk 12 år i 2001

Da Hotvedt ble dømt for drapet første gang, ble han dømt til 12 års fengsel i tingretten. Dette var i 2001, men 40-åringen ble senere frikjent før saken kom opp i lagmannsretten.

Han ble pågrepet på nytt i fjor sommer, siktet for det samme drapet. Hotvedt har hele tiden nektet straffskyld, men nye DNA-bevis, funnet på fingerneglene til Kristin, gjorde at saken på nytt ble behandlet i rettssystemet.

Familien krevde 4,5 millioner

Kristin Juel Johansen ble funnet drept i et skogholt ved Reppesgårdveien på Mørk i Larvik, 5. august 1999. Etter nesten ni måneder ble Henning Hotvedt, som nå er dømt, pågrepet og siktet for å ha kvalt Kristin. Han var 23 år på det tidspunktet. Familien har i 17 år kjempet for rettferdighet.

– Vi er helt tomme i hodet, men det er dette vi har jobbet fram mot. En slik sak er jo et helvete, men det er godt å komme i mål, sa faren til Kristin, Roar Juel Johannessen, etter at Hotvedt ble funnet skyldig.

Foreldrene til Kristin Juel Johannessen (12) har krevd rundt 500.000 kroner hver i oppreisning av 40-åringen. I tillegg kommer rundt 4 millioner i økonomisk erstatning.

Saken oppdateres