Politioverbetjent Kristian har en viktig beskjed til alle voksne og foreldre

Til alle lærere i skole og barnehage. Til alle foreldre og besteforeldre. Til alle helsesøstre, sykepleiere og leger. Til alle håndball- og fotballtrenere. Til alle som har barn rundt seg. Ikke vent med å varsle om overgrep!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er slik at du ser det ikke før du tror det. Det mennesker som jobber med barn må tørre, er å tro det. For da ser de det.

Slik starter Kripos nye film i kampanjen #ikkehemmelig, som har et ekstra fokus på overgrep mot barn.

– Hvis et barn kommer og forteller noe, og du ikke tror at slikt kan skje, så vil du heller ikke tro at det kan ha skjedd. Jeg synes voksne må bli mye flinkere til å si fra til politiet, sier politioverbetjent Kristian Tangen i videoen som i løpet av fem timer torsdag ble delt over 4.000 ganger på Facebook.

Se hele videoen i toppen av saken.

Vil at de kontakter politiet

Tidligere har statsråd Solveig Horne (Frp) gått ut og sagt at vi må tro på at voksne begår overgrep mot barn.

Det understreker også Kripos, som mener langt flere bør ringe rett til politiet ved bekymring.

– Dersom politiet blir varslet så raskt som mulig vil vi tidlig kunne starte etterforskning. Dersom folk starter sine egne undersøkelser og venter med å varsle, vil det ofte kunne ta lang tid og viktige bevis kan gå tapt, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

Det er dette som er budskapet med videoen de la ut på sine Facebook-sider torsdag.

– Det er ikke bra nok å bare sende en anonym bekymringsmelding til barnevernet. Jeg synes du skal være tøff nok til å ringe politiet og si at du har hørt sånn og sånn, og at det er noe vi bør undersøke, sier Tangen.

– Ring ti ganger for mye

Kripos håper kampanjen deres kan føre til at flere melder fra om overgrep, og understreker viktigheten av at voksne tror på det barna sier.

– Ring en gang for mye, ring ti ganger for mye. Det er mye bedre enn at et barn blir utsatt for overgrep over tid uten at noen avdekker det, sier Tangen.

Han understreker at barn ofte kommer med hint for å teste de voksne, og at de sjeldent vil komme og fortelle direkte at de blir utsatt for seksuelle overgrep.

– De kan komme med små drypp, også ser de hvordan du reagerer. Og da må du være åpen og spørrende og ta barnet på alvor. For barn forteller det som er sant. Det er hovedregel, og det er slik vi møter dem. De forteller det som er sant, sier han.