KAN VINNE OSCAR: Bilder fra filmen med blant andre Anders Baasmo Christiansen i hovedrollene. Foto: Filmweb.
KAN VINNE OSCAR: Bilder fra filmen med blant andre Anders Baasmo Christiansen i hovedrollene. Foto: Filmweb.

«Kongens nei» norsk Oscar-kandidat

Filmen «Kongens nei» er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har plukket ut sitt håp til å vinne «beste fremmedspråklige film» under Oscar-prisutdelingen i februar.

«Kongens nei» har fremdeles en lang vei å gå, og det skal mye til for å komme gjennom Oscar-komiteens trange nåløye. Nå er det bare for det norske folk å krysse fingrene.

Det er Erik Poppe som ha regissert filmen med blant andre Anders Baasmo Christiansen, Jesper Christensen og Tuva Novotny i hovedrollene.

Her er juryens begrunnelse:

«Erik Poppes film «Kongens nei» er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser».

Det knyttes store forventninger til filmen «Kongens nei» som har premiere på norske kinoer 23. september. Filmen omhandler de tre dramatiske døgnene i april 1940 hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten.

– Det var en vanvittig situasjon hvor tyskerne presset på og prøvde å få kongen til å kapitulere og truet med å gå til krig, men også å drepe konge og familie og regjering, sier produsent Stein B. Kvae.

Sentralt i filmen er forholdet mellom kong Haakon og kronprins Olav.

– Kronprins Olav var nok litt mer utålmodig enn sin far. Han presser sin far til å sette ned foten. Han vil gjerne gjøre det litt hurtigere, mens Haakon har dette politiske prosjektet, altså «alt for Norge». Han veide for og imot, og var under et vanvittig press, sier Anders Baasmo Christiansen, som spiller kronprins Olav.

Erik Poppe er en av Norges mest rutinerte filmregissør, med filmer som «De usynlige», «Hawaii Oslo» og «Schpa» på merittlisten.

Kong Haakon og Kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen.