Merete Hodne (t.h) sammen med sin forsvarer Linda Ellefsen Eide i Jæren tingrett torsdag. FOTO: Torbjørn Brandeggen / TV 2
Merete Hodne (t.h) sammen med sin forsvarer Linda Ellefsen Eide i Jæren tingrett torsdag. FOTO: Torbjørn Brandeggen / TV 2

Uenighet om hva som skjedde i hijabsaken

JÆREN TINGRETT (TV 2): Frisør Merete Hodne innrømmer at hun burde oppført seg annerledes og ikke sendt hijabkledde Malika Bayan på dør. Men de to er svært uenige om hva som ble sagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frisør Merete Hodne (47) nektet straffskyld under hijab-rettssaken i Jæren tingrett torsdag.

Hun er tiltalt for å ha nektet Malika Bayan (24) adgang til hennes frisørsalong fordi hun bar hijab.

Hodne sier hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på.

Hodne ble bøtelagt for diskriminering, men har nektet å betale boten.

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. Det er et totalitært symbol, når jeg ser hijab tenker jeg ikke på religion, men mer på totalitære ideologier og regimer. Hijab er ikke religiøst etter mitt syn, forklarte Hodne i retten.

Det er ulike versjoner av hva som egentlig skjedde 1. oktober 2015 da Malika Bayan oppsøkte Hodnes frisørsalong i sentrum av Bryne.

– Jeg så at de nærmet seg og stoppet de i døra. En spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen. Det gikk stille og rolig for seg, men for meg virket det som de visste veldig godt hvilket svar de kom til å få, forklarte frisøren.

Bayans versjon er noe annerledes, og hun sier ordene er svidd inn i minnet hennes:

– Jeg ville farge håret og gikk litt rundt på forskjellige salonger for å sjekke hvor det lønnet seg. Jeg bærer hijab fordi det er min forståelse av religionen, men jeg har forståelse for at andre muslimer ikke bærer hijab, sa Bayan i sin vitneforklaring til retten.

– Muslimer må ikke bruke hijab

Forsvaret hadde innkalt konvertitten Ann Elin Ayah Eilefsen som vitne. Hun har vært muslim i over 15 år, og sa at bruken av hijab var omstridt.

– Koranen nevner ingen steder at man må dekke til håret. Jeg anser meg som praktiserende muslim, men anser ikke hijab som nødvendig del av min religion, sa hun.

Eilefsen forklarte at dersom hun tildekket håret med hijab for at menn ikke skulle se håret og tenke at hun var uanstendig, så ville hun aldri klippet seg i Hodnes salong.

– Der er det store vinduer ut mot gata med fullt innsyn og det hele. I tillegg er det mye trafikk på yttersiden av forbipasserende, sa Eilefsen som også poengterte at det var ulike tolkninger av konsekvensen av å eventuelt vise håret til menn hvis en valgte hijab-tolkningen.

Angrep Malika på gangen

Mange støttespillere til begge parter var møtt frem for å følge den historiske rettssaken, og salen var fullsatt.

I en av pausene kom det til heftige verbale angrep på gangen fra noen av tilhørerne mot Malika Bayan.

I sin prosedyre sa aktor Ann-Bjørg Ingebrigsen at dette ikke var noen nødhjelpssituasjon, at Hodnes redsel for hijab ikke kom under dette.

– Dette er ren diskriminering av Bayan, hun avvises fordi Hodne ser et religiøst plagg på hodet hennes, sa Ingebrigsen.

– Naturlig at hun blir redd

Hodnes forsvarer, Linda Ellefsen Eide, sa i sin prosedyre at dette er første gang den nye diskrimineringsloven kommer til anvendelse og at det ikke var diskriminering å nekte en hijabkledd adgang.

Hun viste til avgjørelser i andre land i Europa hvor forbud ikke var i strid med diskrimineringsloven.

– Det er naturlig at Hodne får angst og blir redd. Det var aldri hennes hensikt å diskriminere noen. Hun har saklige grunner for denne nektelsen, lovskravet er ikke oppfylt og hun kan derfor ikke dømmes, sa Eide blant annet.

Dom i saken forkynnes partene mandag.