VIL STRAMME INN: Finanstilsynet foreslår en rekke tiltak for å hindre at bolikjøpere får for stor gjeld. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
VIL STRAMME INN: Finanstilsynet foreslår en rekke tiltak for å hindre at bolikjøpere får for stor gjeld. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Foto: Erichsen, Jarl Fr.

Slik vil Finanstilsynet stramme inn boliglån-galoppen

Finanstilsynet la torsdag fram forslag til en mer restriktiv utlånspraksis fra norske banker for å stagge den voldsomme boligprisveksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilsynet redegjør for sine forslag i et brev til finansminister Siv Jensen (Frp). Blant annet foreslås det å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling.

Les hele listen med de foreslåtte tiltakene her.

Finanstilsynet anbefaler også at regjeringen reduserer maksimal belåningsgrad for rammelån fra 70 til 60 prosent.

Et annet forslag er at «gjeldende krav til kundenes betjeningsevne suppleres med en bestemmelse om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger kundens brutto årsinntekt.»

I tillegg foreslår tilsynet at krav om avdragsbetaling på nedbetalingslån skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift.

– Innstrammingene foreslås iverksatt fra 1. januar 2017, skriver Finanstilsynet i sitt brev.