SPENT: Malika Bayan (24) foran inngangen til frisørsalongen hvor hun ble nektet adgang med hijab. Foto: T. Brandeggen/TV 2
SPENT: Malika Bayan (24) foran inngangen til frisørsalongen hvor hun ble nektet adgang med hijab. Foto: T. Brandeggen/TV 2

I DAG STARTER hijab–RETTSSAKEN:

Malika: – Jeg er blitt drapstruet og frykter for hva de kan gjøre

BRYNE (TV2.NO): Stemningen er amper før den historiske rettssaken i Jæren tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart ett år siden Malika Bayan (24) ble nektet adgang av frisør Merete Hodne (47) til salongen i sentrum av Bryne.

– Jeg angrer på én måte, men nå når det er kommet så langt så føler jeg at jeg må stå opp for alle som dette kan skje med. Jeg vil at alle skal ha like rettigheter i Norge, sier Bayan til TV 2.

Frisør Merete Hodne er bøtelagt for diskriminering, en bot hun nekter å betale. Påtalemyndigheten har derfor reist straffesak mot frisøren.

Stemningen er spent før rettssaken, og den har blitt amper den siste tiden. Antallet svært ubehagelige meldinger til 24-åringen via sosiale medier har økt kraftig.

– Jeg har mottatt mye hat, drapstrusler og meldinger om at jeg skulle vært voldtatt. Det har eskalert veldig de siste dagene hvor kommentarene har blitt grovere, slik som «Hijab-kvinnen kan ta teltet med seg til helvete» og «Malika, finn deg et tau». Jeg frykter for hva noen av de kan gjøre. Jeg er redd for at noen skal gå til fysisk angrep, sier Malika til TV 2.

Det er iverksatt en rekke sikkerhetstiltak etter at også dommeren i saken mottok trusler i tillegg til begge aktørene, Bayan og Hodne.

For jenta som satte det hele i gang ved å anmelde Hodne for diskriminering er det smått surrealistisk å være vitne til at hun nå er en av hovedpersonene i en sak som har vakt enorm oppmerksomhet.

Ikke bare i Norge, men også i utlandet.

– Mange ser på meg som et forbilde. Yngre jenter som nettopp har startet med hijab, jeg går frem for de, for oss. Hijab er en del av identiteten vår, det er en del av oss og en del av vår tro, sier Bayan.

– Skader meg fysisk og psykisk

Det er ventet at Hodne og hennes forsvarer, Linda Ellefsen Eide, vil argumentere og forsøke å dokumentere at bruken av hijab er mer politisk enn religiøs.

NEKTET ADGANG: Malika Bayan ble nektet adgang til denne frisørsalongen i Bryne sentrum fordi hun bar hijab. Foto: T. Brandeggen/TV 2
NEKTET ADGANG: Malika Bayan ble nektet adgang til denne frisørsalongen i Bryne sentrum fordi hun bar hijab. Foto: T. Brandeggen/TV 2

Selv føler Malika seg uthengt og maktesløs på Facebook-sider som domineres av hennes motstandere.

– Saken handler om at hun ikke vil behandle meg fordi jeg følger islam. Det har eskalert til det det er nå, sånn at det skader meg fysisk og psykisk. Jeg føler meg uvel fordi at folk vet og får med seg det hun skriver. Jeg synes det er vondt. Det kommer private meldinger på Facebook fra personer jeg aldri har hørt om, sier 24-åringen.

– Har mye nerver

Hun skal selv vitne i saken og har forberedt seg blant annet gjennom samtaler med politiet.

– Jeg har mye nerver. Det er først nå jeg forstår hvor stort dette har blitt og for en oppmerksomhet det har fått. Jeg vet at mange av hennes støttespillere fra Facebook vil møte opp i retten og det bekymrer meg litt. Jeg er litt redd for hvem jeg kommer til å treffe. Det er personer jeg ikke har lyst å møte som trolig vil være der for å se meg. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal ta det. Jeg kjenner at bare det i seg selv er nervepirrende, sier hun.

Ikke sikker på utfallet

Frisør Merete Hodne har gjort det helt klart at hun kommer til å anke om så helt til menneskerettighetsdomstolen hvis hun taper saken.

– Jeg er litt usikker på utfallet selv om saken er veldig enkel og klar. Hijab er et religiøst plagg og hun nektet meg tilgang til salongen sin på grunn av det. Det er diskriminering. Jeg tror mye av henne og hennes støttespilleres meninger og engasjement kommer av uvitenhet, redsel og fremmedfrykt, sier Bayan.