TABBE: AirAsia-pilotene fikk flere advarsler om at noe var galt, men disse ble ignorert. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: AFP) 
TABBE: AirAsia-pilotene fikk flere advarsler om at noe var galt, men disse ble ignorert. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: AFP)  Foto: Manan Vatsyayana

Flyet skulle til Malaysia, men endte opp i Australia

AirAsia-pilotene tastet inn feil koordinater i navigasjonssystemet. Det sendte flyet i helt feil retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

212 passasjerer var om bord i Airbus A330-maskinen fra AirAsia som 10. mars 2015 skulle fly fra Sydney i Australia til Kuala Lumpur i Malaysia. Turen tar normalt ni timer.

Det gikk ikke helt smertefritt.

Da pilotene gjorde flyet klart for avgang, tastet de inn feil koordinater i navigasjonssystemet sitt. Tastefeilen tilsvarte en posisjonsfeil på 11.000 kilometer, viser en rapport fra det australske luftfartstilsynet som ble publisert onsdag.

Ignorerte alarmer

Det gikk flere alarmer i cockpiten som forsøkte å advare om feilen, men disse ble ignorert av pilotene.

De hadde flere anledninger til å rette opp feilen, men de oppdaget ikke at noe var galt før de hadde tatt av og fløy i gal retning, skriver CNN.

Da feilen først ble oppdaget, gjorde pilotene flere forsøk på å rette den opp, noe de ikke lyktes med. De ba deretter om tillatelse til å returnere og lande på flyplassen i Sydney. På dette tidspunktet hadde ikke flyet et fungerende navigasjonssystem.

Har oppgradert systemet

Flygelederne ba piloten om å fly til Melboune og heller lande der fordi værforholdene i Sydney var dårlige. Drøyt to timer etter at flyet tok av, landet det trygt i Melbourne, som ligger 72 mil sørvest for Sydney

Etter tre timer på bakken i Melbourne, fløy de trygt videre til Kuala Lumpur.

Selv om hendelsen primært skyldes en pilotfeil, understreker luftfartstilsynet i Australia at selv godt trente piloter kan gjøre feil av denne typen.

I en uttalelse sier AirAsia at de har fått på plass sikkerhetssystemer som skal hindre at noe lignende skjer i fremtiden.