Slik vil de knuse myten om jomfruhinnen

Jomfrutesting må bli forbudt, mener flere samfunnsdebatanter, som understreker at myten om jomfruhinnen må knuses.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er grotesk og et overgrep mot kvinner, sier samfunnsdebattant Nancy Herz.

Sammen med Sofia Srour har hun markert seg ved å sette fokus på minoritetskvinner og sosial kontroll i samfunnet.

De er ikke overrasket over at jomfrutesting utføres i Norge slik TV 2 fortalte tirsdag.

– Det sjokkerte meg ikke, at det kan skje i Norge i 2016 er fælt, men det er bra at det kommer frem, sier Sofia Srour.

De mener meningsløse undersøkelser for å sjekke om en kvinne er jomfru handler om sosial kontroll og ære i noen miljøer.

– Vi kjenner til den mentaliteten om at hvis du ikke er jomfru så er du ikke verdt noe i noen miljøer. Man kan ikke begrenses til jomfruhinne som kvinne, det er din kropp og din frihet er din egen, sier Srour og Herz.

Knuser myten om jomfruhinnen

Flere unge kvinner har engasjert seg i debatten. Medisinstudentene bak bloggen Underlivet mener man må avlive myten om jomfruhinnen for å få slutt på jomfrutesting.

– Det går ikke an å se på en kvinne at hun har hatt sex, man må spørre henne, sier blogger og medisinstudent Ellen Støkken Dahl.

– Det er ikke medisinsk hold i at man ved å se en kvinne mellom bena kan se om hun er jomfru eller ikke, sier Nina D. Brochmann.

Vil ha forbud

Og derfor mener flere samfunnsdebattanter at jomfrutesting må forbys.

– Det er viktig med et forbud, man skal kunne straffes for å utføre såkalte undersøkelser, sier debattantene Herz og Srour.

Og medisinstudentene mener det må inn i seksualundervisningen og utdanning av helsepersonell at jomfruhinnen ikke kan brukes som bevis på jomfrudom.

– Hvis vi skal få bukt med dette må alle få vite det og så må vi snakke det i hjel til det ikke er mer igjen, sier medisinstudent Brochmann.