Kjæran Dahle og Nina Narvestad fra Nye SOS Rasisme varsler tung tilstedeværelse under hijab-rettssaken. Foto: T. Brandeggen/TV 2
Kjæran Dahle og Nina Narvestad fra Nye SOS Rasisme varsler tung tilstedeværelse under hijab-rettssaken. Foto: T. Brandeggen/TV 2

Antirasister mobiliserer foran hijab-rettssaken

STAVANGER (TV2.NO): Fra flere byer kommer det aktivister og antirasister tilknyttet Nye SOS Rasisme som skal følge hijab-rettssaken mot frisør Merete Hodne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag klokken 09 starter den historiske rettssaken i Jæren tingrett i sentrum av Sandnes i Rogaland.

For første gang står en butikkinnehaver tiltalt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til lokalene sine.

Frisør Merete Hodne (47) står tiltalt for å ha nektet Malika Bayan (24) adgang til salongen sin på Bryne i Rogaland på grunn av at Bayan gikk kledd i hijab.

– Dette er det mest alvorlige vi har sett på diskrimineringsfronten i Norge. Det viser at dersom man er indoktrinert på rasistisk hatpropaganda, så kan resultatet i verste fall bli hva vi har sett her. En muslimsk jente med hijab som nektes adgang til et offentlig sted, sier Nina Narvestad og Kjæran Dahle fra Nye SOS Rasisme til TV 2.

De er henholdsvis leder og nestleder lokalt i Stavanger, og sier saken opprører mange medlemmer og aktivister.

– Det pågår mobilisering og medlemmer, aktivister og antirasister, fra flere byer kommer for å følge rettssaken. Dette er et forsøk på å innføre apartheid fra Merete Hodne. At det skjer i Norge i 2016 vitner om at vi har svært rasistiske krefter i det norske samfunn som vi alle må ta et oppgjør med. I Sørstatene i USA hadde også rasismen gått så langt inn i ryggmargen til folk at de så det som naturlig og akseptabelt å nekte svarte folk adgang til offentlige steder, sier de to lederne.

Truslene hagler mot aktørene

Sikkerhetstiltakene rundt rettssaken ble alvorlig innskjerpet torsdag.

Både dommeren, den tiltalte Merete Hodne samt Malika Bayan som anmeldte Hodne til politiet, har mottatt trusler i forkant av den historiske rettssaken.

«Muslimene skal snart kastes ut av Norge. Pass på at du ikke blir kastet ut sammen med dem», heter det i eposten til dommeren.

Torsdag ble det bestemt at det skal være både sivilkledd og uniformert politi inne i salen samt politipatruljer utenfor. Politiet frykter sammenstøt.

– Patruljen vil overvåke situasjonen og kunne be om forsterkninger ved behov. Dette er en sak med sterke følelser rundt som kan tiltrekke seg meningsfeller av begge parter. Politiet ønsker å være føre var, sier Ann-Bjørg Ingebrigtsen ved Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Frontene tilspisser seg

Hvor mange av støttespillerne til partene som kommer til å dukke opp utenfor rettslokalene torsdag morgen er uvisst.

TV 2 er kjent med at også sympatisører av Hodne kommer til å være tilstede. Ordbruken har tilspisset seg kraftig på sosiale medier den siste tiden.

– Dette er en viktig sak og vi forventer at Hodne blir dømt. Vi kan ikke ha det sånn at det å ta på seg et sjal skal mistenkeliggjøres og demoniseres. Da har vi et stort rasismeproblem i Norge. Etter vår mening har Hodne og hennes støttespillere et generelt hat mot mennesker som kommer fra andre steder rundt om i verden, sier de to fra Nye SOS Rasisme.

Organisasjonen demonstrerte utenfor Merete Hodnes frisørsalong i Bryne sentrum i november i fjor etter at det ble kjent at hun hadde nektet Malika Bayan adgang til lokalene.

Hodne ble ilagt en bot på kroner 8000 som hun ikke vil betale, derfor har påtalemyndigheten nå reist straffesak mot henne.