Keytruda ble vinneren av anbudskonkurransen. Foto: Merck
Keytruda ble vinneren av anbudskonkurransen. Foto: Merck Foto: Michael Lund

Immunterapi:

Vant anbudskampen til føflekkreftpasientene

Fra første november får pasientene dette legemiddelet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge pågått en hard kamp mellom staten og legemiddelindustrien om prisen på den revolusjonerende kreftmedisinen immunterapi.

Før sommeren utlyste Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) som på vegne av staten forhandler om priser på medisiner en anbudskonkurranse, mellom PD-1-hemmeren Nivolumab fra legemiddelselskapet BMS og den andre PD-1-hemmeren, Keytruda som selskapet MSD har patent på. Anbudet gjelder immunterapi til pasienter som har føflekkreft med spredning.

I dag får disse pasientene både Nivolumab og Keytruda på norske sykehus, men fra 1. november i år vil pasienter som starter opp ny behandling kun få Keytruda.

Vant anbudsrunden

For mandag og tirsdag denne uken møttes LIS-ansatte og kreftspesialistgruppene til seminaret; Helseforetakenes seminar for dyre kreftlegemidler på Støtvig hotell utenfor Oslo.

Der ble det offentliggjort at det var legemiddelprodusenten MSD med immunterapien Keytruda som gikk av med anbudsseieren i denne runden, og som skal benyttes på føflekkreftpasienter på alle norske sykehus fra 1. november.

– Jeg kan bekrefte at Keytruda var rimeligst på anbudet på melanomindikasjonen på PD-1-hemmere av de to alternativene, sier Lis sin hovedforhandler Asbjørn Mack til TV 2.

Unntatt offentlighet

Prisen medisinen har fått er unntatt offentlighet. Det er en del av kontrakten med legemiddelfirmaene, men hovedforhandler fra LIS på vegne av staten, Asbjørn Mack er fornøyd med resultatet.

– Det er alltid vellykket når vi får bedre priser. Anbud gjør at prisene går ned, og det gjorde denne gangen, sier Mack, før han legger til. – Men helt fornøyde blir vi jo ikke.

Begge legemidlene som deltok i anbudskonkurransen kan brukes til behandling av føflekkreft med spredning (malignt melanom) som er den mest alvorlige formen for hudkreft. Og det er rundt 200 pasienter som fra 1. november vil kunne få Keytruda årlig på norske sykehus.

Gode nyheter

Immunterapien Opdivo fra konkurrenten BMS og Keytruda fra MSD regnes som likeverdig medisiner for pasienter som har føflekkreft med spredning.

– Var det stor forskjell mellom konkurrentene?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Asbjørn Mack.

At prisen har gått ned etter sommerens anbudskonkurranse er gode nyheter, sier seksjonsoverlege Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet.

– Vi anser disse medikamentene som helt likeverdige medikamenter. Og jeg er nå på nordisk melanommøte (føflekkreft journ. anm.) hvor vi diskuterer akkurat dette her.

– Men for pasientene er det spiller det nok ingen rolle for dette er likeverdige medikamenter. Men dersom det er billigere med Keytruda er det flott for helsevesenet, det må jeg si, sier seksjonsoverlege Steinar Aamdal ved avdeling for klinisk kreftforskning på Radiumhospitalet, OUS.

MSD, legemiddelselskapet som vant anbudsrunden ønsker ikke å kommentere denne saken foreløpig.