Det er gjort beslag av dopingpreparat og narkotika hos flere av de pågrepne. Foto: Politiet
Det er gjort beslag av dopingpreparat og narkotika hos flere av de pågrepne. Foto: Politiet

23 tatt for doping i storaksjon mot kroppsbyggermiljø

– Mange av de pågrepne framstår som rollemodeller på sosiale medier, sier politiet i Hordaland etter storaksjonen mot steroidebrukere i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Aksjonen retter seg mot enkeltbrukere, men det har også vært ransaking på treningssentre hvor disse brukerne trener, opplyser politiet i Hordaland.

Fram til klokken 21.30 onsdag kveld var 23 personer pågrepet. Det er gjort beslag av dopingpreparat og narkotika hos flere av de pågrepne.

– Vi har beslaglagt amfetamin, hasj, esctacy, rivotril, veksthormon og det er gjort to relativt store beslag av testosteron, sier visepolitimester Olav Valland til TV 2.

De pågrepne mennene er i alderen 20 til 40 år. De er tatt inn til avhør og må avlegge urinprøve.

Det ble blant annet aksjonert mot Sats på Nesttun onsdag kveld. Foto: Rune Eriksen/BA
Det ble blant annet aksjonert mot Sats på Nesttun onsdag kveld. Foto: Rune Eriksen/BA

– Flere av de pågrepne har framstått som rollemodeller på sosiale medier, sier Valland.

Politiet opplyser at aksjonen vil fortsette utover kvelden.

Aksjon på Sats

Ifølge Bergensavisen ble det i 19.30-tiden aksjonert mot Sats på Nesttun. Treningssenteret har samarbeidet med politiet, og onsdag kveld pågrep sivilt politi en mann på senteret.

Ifølge avisen ble mannen fulgt ned i garderoben hvor de hentet en bag, og han ble videre ført ut i en sivil politibil. Etter det TV 2 forstår er det to andre treningssentre i distriktet som ikke har vært like samarbeidsvillig som Sats Nesttun.

En kongepyton ble funnet i en av leilighetene hvor politiet aksjonerte. Akvariet i Bergen bisto i å ta vare på slangen til Mattilsynet overtar den i morgen. Foto: Politiet
En kongepyton ble funnet i en av leilighetene hvor politiet aksjonerte. Akvariet i Bergen bisto i å ta vare på slangen til Mattilsynet overtar den i morgen. Foto: Politiet

– Jeg synes det er kjempeviktig å samarbeid med politiet i det forebyggende arbeidet mot doping, sier senterleder ved Sats Nesttun, Kristine Aakre, til TV 2.

Hun tror dagens aksjon har stor forebyggende effekt.

– Et treningssenter skal være et sted hvor alle føler seg trygge. Hos oss begynner barn å trene sammen med foreldrene når de er 11 år, og jeg vil at barna skal møte riktige forbilder i sin treningshverdag, sier Aakre.

– Vanskelig å oppdage misbruk

Dersom det fattes mistanke om doping på senteret tas kontakt med politiet, men Aakre sier det er vanskelig å oppdage misbruk.

Mai: Her går politiet til aksjon mot kroppsbyggere i landsomfattende aksjon

– Dessverre er det slik at doping finnes overalt, og det er vanskelig å avsløre. Det er ikke lenger slik at en typisk dopingmisbruker skiller seg særlig ut, slik de gjerne gjorde tidligere, sier senterlederen.

Politiet i Bergen gikk til dagens aksjon etter lengre tids etterforskning.

– Gjennom etterforskningen har vi avdekket mistanke om et relativt omfattende dopingbruk i Bergens-området, sier Valland.

Store bivirkninger

Ifølge Antidoping gir bruk av anabole steroider både fysiske og psykiske bivirkninger. Blant de mest alvorlige fysiske bivirkningene er økt forekomst av hjerte - og karlidelser, spesielt hjerteinfarkt, blant yngre menn og alvorlige leverskader.

Angst og økt bruk av vold er relativt vanlig. Bruk av anabole-androgene steroider er ifølge Antidoping ofte knyttet til misbruksproblematikk, kriminalitet og økt voldsbruk.