Oslo vokser raskest i Europa

Oslo er den byen i Europa som vokser raskest og har en uvanlig ung befolkning. Yngrebølgen gir hovedstaden en helt spesiell utfordring: Å skaffe nok skoleplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørvika er en av de mange nye bydelene som vokser fram i Norges hovedstad, og Oslo er byen som vokser raskest i Europa.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) er årsaken høy innvandring, et attraktivt arbeidsmarked og en ny trend med at folk blir boende i byen.

– Det er særlig kvinnene i alderen 30-39 år som blir i Oslo, og det er den gruppen med økende fødealder som får mange barn, sier Astri Syse, seniorforsker og demograf ved SSB.

Det unike med Oslo er også at det er en by med en svært ung befolkning, og befolkningsveksten vil fortsette i lang tid, mener SSB.

– Vi forventer en sterk økning i aldersgruppen 6-15 år. Det er en av de gruppen som vokser mest, sier Syse.

Busses til midlertidig skole

I 2040 kan Oslo ha 200 000 flere unge innbyggere enn idag, og allerede nå er skolekapasiteten i byen sprengt.

Hver dag busses 700 elever fra Slemdal barneskole til en midlertidig skole.

– Jeg synes den fungerer bra, særlig med tanke på at vi ikke har drevet med bussing før, sier Vegard Tversland Kjesbu, rektor ved Slemdal skole.

En stor kabal med skolebusser er et resultat av yngrebølgen i Oslo. For Slemdal er bare en av mange skoler i hovedstaden som skal rehabiliteres og bygges ut, for å gjøre plass til flere.

Kamp mot klokken

Å skaffe nok skoleplasser er en kamp mot klokken.

– Det er ingen andre steder i landet som har den utfordringen som vi har med å sikre nok skolekapasitet, sier skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Bare i år har vi bruk 2,3 milliarder kroner på å ferdigstille de skolene som skulle være rehabilitert og nybygd til skolestart i år, legger hun til.

Fra 2007 og frem til i dag har Oslo fått over 11.000 flere barn i grunnskolealder, mens det i resten av landet har vært en nedgang på 4.800, sier SSB.

Økningen skal bare fortsette, og de neste ti årene trengs 12.000 nye skoleplasser.