Trussel mot dommeren i rasismesak mot frisør

BRYNE (TV 2:) Det har kommet en trussel mot dommeren som skal behandle saken mot frisøren som nektet en kvinne med hijab adgang. Sikkerhetsnivået rundt rettssaken høynes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen om trusselen mot dommeren kom på epost onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.

«Muslimene skal snart kastes ut av Norge. Pass på at du ikke blir kastet ut sammen med dem», heter det i eposten, som er sendt fra vedkommendes jobbadresse.

Retten kommer til å anmelde forholdet.

Rettssaken mot frisør Merete Hodne starter torsdag. Hun har nektet å vedta en bot for å ha nektet Malika Bayan (24) adgang til frisørsalongen fordi hun bar hijab.

Samtidig høynes nå sikkerhetsnivået rundt den historiske rettssaken. Det kommer til å være sivilkledd og uniformert politi inne i salen samt patruljer utenfor.

Politiet frykter sammenstøt.

– Patruljen vil overvåke situasjonen og kunne be om forsterkninger ved behov. Dette er en sak med sterke følelser rundt som kan tiltrekke seg meningsfeller av begge parter. Politiet ønsker å være føre var, sier Ann-Bjørg Ingebrigtsen ved Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Forsvarer ba om høynet sikkerhet

Det er frisør Merete Hodnes forsvarer, Linda Ellefsen Eide, som har bedt retten om høynet sikkerhetstiltak under rettssaken mot hennes klient.

– Vi mener vår klients sikkerhet ikke var godt nok ivaretatt med å bare kjøre en vanlig rettsrunde. Vi ser også at i andre saker hvor det er mye følelser i samfunnet, i folket, for eksempel i Hemsedal-saken, så kom det til at meddommerne ble truet. Det vil vi også forhindre, sier Eide til TV 2.

Foranledningen er at TV 2 ba rettens aktører ta stilling til å kunne filme rettssaken. I sitt svar sier Eide nei til dette, men tar samtidig opp ønsket om ekstra sikkerhetstiltak.

«I saker hvor religion, rasisme, ytringsfrihet, terror og diskriminering er anført er det vårt kontors erfaring at domstolen og/eller påtalemyndigheten iverksetter slike tiltak. Det er mye følelser i spill under disse saker, og de tiltrekker seg ofte parter som selv har sterke meninger. I denne saken er ikke terrorisme anført, men like så vel er det dennes sides ønske at retten og påtalemyndigheten vurderer om det skal settes inn ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med torsdagens rettsmøte. Dette av hensyn til partene og rettens aktører, heter det.

TV 2 er kjent med at Eide i tillegg har ytret ønske om at de som skal inn i retten må passere metalldetektor, men dette har ikke blitt innvilget av retten.

– Hatmeldinger og trusler

Malika Bayan skal vitne i saken for påtalemyndigheten, som er den som har reist saken etter at Hodne nektet å betale en bot på kroner 8000 som ble ilagt henne i vår.

– Jeg har mottatt en rekke hatmeldinger og trusler den siste tiden. De kommer via sosiale medier fra personer som er ukjente for meg. Det har eskalert kraftig de siste dagene, sier Bayan til TV 2.

Hun anmeldte frisøren for diskriminering etter at hun ble nektet adgang til frisørsalongen til Hodne i Bryne sentrum i oktober i fjor.

Også Merete Hodne har mottatt trusler den siste tiden, sier hennes forsvarer.