SERIEOVERGRIPER: Den 38 år gamle mannnen (innfelt) voldtok en kvinne utenfor Oslo tinghus i oktober 2010, rett før han forlot Norge. Overvåkningsbildet viser mannen utenfor Byporten kjøpesenter i Oslo sentrum. Foto: NTB scanpix/politiet.
SERIEOVERGRIPER: Den 38 år gamle mannnen (innfelt) voldtok en kvinne utenfor Oslo tinghus i oktober 2010, rett før han forlot Norge. Overvåkningsbildet viser mannen utenfor Byporten kjøpesenter i Oslo sentrum. Foto: NTB scanpix/politiet. Foto: Varfjell, Fredrik

rømte til irak etter overfallsvoldtekter:

Mann (38) dømt til forvaring for en rekke voldtekter og voldtektsforsøk

Fra juli 2007 til oktober 2010 angrep mannen og forsøkte å voldta en rekke kvinner i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann som ble dømt til syv års forvaring i Oslo tingrett onsdag har brukt både vold og drapstrusler for å oppnå seksuell omgang med kvinner i Oslo.

Mannen ble onsdag dømt for tre overfallsvoldtekter og to voldtektforsøk. Hendelsene fant sted mellom år 2007 og 2010.

To av tiltalepunktene ble omgjort til seksuell omgang uten samtykke. Mannen er frikjent for ett voldtektsforsøk der det ikke forelå noe DNA-bevis.

I tiltalen, som ble klar i april i år, beskrives det hvordan mannen har brukt både trusler, kloring, slag og annen vold i forbindelse med voldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo.

Mannen, som kom til Norge som asylsøker i 2005, ble utvist fra Norge i oktober i 2010.

Bare dager tidligere var han i avhør hos politiet i forbindelse med en overgrepssak, men fikk gå som følge av manglende bevis.

Forlot landet før DNA-treff

Først etter at mannen var utvist, mottok politiet resultatene fra en DNA-analyse som koblet 32-åringen til overgrepene.

Da hadde mannen stukket fra Norge, trolig til Irak.

I følge Dagbladet var mannen etterlyst internasjonalt siden 2010, men valgte til slutt å komme tilbake frivillig til Norge.

VG skrev i 2011 at den nå dømte mannen, på telefon fra hjemlandet Irak, jevnlig var i kontakt med politiet frem til han returnerte.

Det var en av kvinnene som anmeldte ham som kjente ham igjen på gata i Oslo i 2015, noe som førte til at han ble pågrepet.

Truet med drap

De fleste av tilfellene mannen var tiltalt for fant sted utendørs, på nattetid i helgene. Ett av voldtektsforsøkene i tiltalen skjedde utenfor Oslo tinghus midt i sentrum av hovedstaden.

I tre av de fire voldtektsforsøkene mannen var tiltalt for, har kvinnene klart å komme seg løs selv.

I det fjerde var det to forbipasserende som forhindret 38-åringen i å gjennomføre voldtekt. Under dette voldtektsforsøket tvang han kvinnen ned på bakken og holdt en kniv mot halsen hennes mens han sa at han skulle drepe henne hvis hun ikke sluttet å skrike.

Han forsøkte her, som i flere av de andre tilfellene, å kle av kvinnen med tvang.

Kvinnene har i løpet av rettssaken forklart om senskadene de har fått etter overgrepene, og om frykten den domfelte påførte dem.

En av dem forklarte for eksempel at hun har fått diagnosen Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter at mannen med svært truende atferd skaffet seg seksuell omgang med henne utendørs i Oslo, og at hun fortsatt sliter med etterreaksjoner etter hendelsen.

Mannen er også dømt til å betale kvinnene en oppreisning på til sammen 730.000 kroner.

Han har tatt betenkningstid på om han vil anke dommen.