Wenche tok en tur i eplehimmelen i dag

Dyre gård i Rygge er Norges største eplegård. Wenche var der i dag tidlig, tok for seg av godsakene, og laget fantastisk tilbehør til andebryst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andebryst servert med en frisk søt-syrlig eplesaus og rødløkkompott .

Tips: Andebryst kan byttes ut med kyllingbryst.

Velg de store med skinnside på.

Til steking av kyllingbryst; bruk smør i stekepannen.

Andebryst:

3-4 andebryst med skinn

salt, pepper, rosmarin


Frisk sur-søt eplesaus :

Denne sausen er glutenfri.

  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 ss smør eller nøytral olje
  • 3 dl eplemost
  • 1 beger crème fraiche/rømme
  • salt, pepper
  • 1/2-1 ts sukker
Andebryst med eplesaus. FOTO: TV 2
Andebryst med eplesaus. FOTO: TV 2

Stekte epler:

  • 2-3 epler
  • smør til steking

Begynn med sausen.
Surr finhakket sjalottløk i smør, til løken er blank.
Tilsett eplemost og kok inn til det halve, uten lokk.
Tilsett crème fraiche/rømme og kok til sausen tykner.
Smak til med salt, pepper og eventuelt ørlite sukker.

Tips til mager saus:

Erstatt crème fraiche eller rømme, med melk eller kaffefløte.
Jevn med maisennamel utrørt i litt av melken/kaffefløten til sausen får en fyldig konsistens.

Melkefri:

Velg havrefløte(inneholder gluten), eller soyabasert fløte.

Andebryst:

Varm stekeovnen til 180oC.
Snitt fettsiden på andebrystene med en spiss skarp kniv.
Dryss over salt og pepper.

Legg andebrystene med fettsiden ned i en varm stekepanne, ikke nødvendig med smør.
Legg eventuelt litt frisk rosmarin i stekepannen.
Stek i 2-3 min.

Legg andebrystene med fettsiden opp i et ildfast fat og stek midt i stekeovnen i ca. 15 minutter, til kjernetemperaturen er 68oC.

La andebrystene hvile i minst 15-20 minutter før de skjæres opp.

Rødløk kompott:

Rens og del 1-2 rødløk i båter.
Surr den blank og myk i litt smør.
Tilsett to epler delt i båter og la surre med løken et par minutter.
Tilsett 1 ss brunt sukker og 3-4 ss eplemost.
Kok opp og la trekke til eplejuicen er kokt inn.

Lettstekt rosenkål delt i to, eller flowersprout kan også serveres ved siden av.

Kokte poter eller potetmos er perfekt tilbehør.