Wenche tok en tur i eplehimmelen i dag
Dyre gård i Rygge er Norges største eplegård. Wenche var der i dag tidlig, tok for seg av godsakene, og laget fantastisk tilbehør til andebryst.
Andebryst servert med en frisk søt-syrlig eplesaus og rødløkkompott .
Tips: Andebryst kan byttes ut med kyllingbryst.
Velg de store med skinnside på.
Til steking av kyllingbryst; bruk smør i stekepannen.
Andebryst:
3-4 andebryst med skinn
salt, pepper, rosmarin
Frisk sur-søt eplesaus :
Denne sausen er glutenfri.
- 1 finhakket sjalottløk
- 1 ss smør eller nøytral olje
- 3 dl eplemost
- 1 beger crème fraiche/rømme
- salt, pepper
- 1/2-1 ts sukker
Stekte epler:
- 2-3 epler
- smør til steking
Begynn med sausen.
Surr finhakket sjalottløk i smør, til løken er blank.
Tilsett eplemost og kok inn til det halve, uten lokk.
Tilsett crème fraiche/rømme og kok til sausen tykner.
Smak til med salt, pepper og eventuelt ørlite sukker.
Tips til mager saus:
Erstatt crème fraiche eller rømme, med melk eller kaffefløte.
Jevn med maisennamel utrørt i litt av melken/kaffefløten til sausen får en fyldig konsistens.
Melkefri:
Velg havrefløte(inneholder gluten), eller soyabasert fløte.
Andebryst:
Varm stekeovnen til 180oC.
Snitt fettsiden på andebrystene med en spiss skarp kniv.
Dryss over salt og pepper.
Legg andebrystene med fettsiden ned i en varm stekepanne, ikke nødvendig med smør.
Legg eventuelt litt frisk rosmarin i stekepannen.
Stek i 2-3 min.
Legg andebrystene med fettsiden opp i et ildfast fat og stek midt i stekeovnen i ca. 15 minutter, til kjernetemperaturen er 68oC.
La andebrystene hvile i minst 15-20 minutter før de skjæres opp.
Rødløk kompott:
Rens og del 1-2 rødløk i båter.
Surr den blank og myk i litt smør.
Tilsett to epler delt i båter og la surre med løken et par minutter.
Tilsett 1 ss brunt sukker og 3-4 ss eplemost.
Kok opp og la trekke til eplejuicen er kokt inn.
Lettstekt rosenkål delt i to, eller flowersprout kan også serveres ved siden av.
Kokte poter eller potetmos er perfekt tilbehør.