– Man kan ikke se mellom beina på en kvinne, og finne ut om hun har hatt sex eller ikke

Norges største opplysningstjeneste for seksualitet, Sex og samfunn, bekrefter at det skjer «jomfrusjekker» i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helseminister Bent Høie (H) gikk tirsdag ut og kalte «jomfrusjekk» av unge jenter et overgrep og en krenkelse.

Ved Norges største opplysningssenter for seksuell helse, Sex og Samfunn, har flere jenter tatt kontakt for å få gjennomført en slik undersøkelse.

– Det er unge kvinner, som er veldig redd for at fremtidig partner eller andre i familien skal finne ut at de har hatt sex tidligere. Så da ber de om en sjekk, sier medisinskfaglig ansvarlig lege, Marius Johansen til TV 2.

– Hva sier du da?

– Da forklarer jeg at vi ikke kan sjekke det. Man kan ikke se mellom beina på en kvinne og finne ut om hun har hatt sex eller ikke, sier Johansen.

Han sier det finnes grundig dokumentasjon på at det ikke gir noen medisinske svar å gjennomføre en slik undersøkelse.

– Ideen som man har hatt om jomfruhinnen er en myte. At det er en heldekkende hinne som dekker til skjeden, det eksisterer ikke, sier Johansen.

I noen kulturer er blødning på bryllupsnatten synonymt med at kvinnen har vært jomfru og «ren» frem til bryllupet. Den myten er det ingen hold i.

– Det er like vanlig å ikke blø, som å blø. Det viser flere undersøkelser, sier Johansen.

Vet det skjer

Det var NRK-skribent Isra Zariat (25) som i en kronikk først fortalte at norske leger utfører jomfrusjekk på norsk legekontor. Zariat kjenner personlig tre jenter som har fått utført en slik sjekk, etter press fra familien.

Ansatte ved Sex og Samfunn kan også bekrefte at det skjer.

– Vi vet at det foregår. Vi vet at det er leger og annet helsepersonell i Norge som gjennomfører jomfrutesting. At dette foregår i Norge er helt forkastelig. Hvor stort omfanget er aner vi ikke noe om, men vi vet at det foregår. Det vet vi ut fra historier vi har fått fra kolleger i helsevesenet og historier fra pasienter, sier Johansen.

Tap av autorisasjon

Helseminister Bent Høie (H) er klar på hva han syns om at unge, norske jenter får gjennomført jomfrusjekk etter press fra familien.

– Det er ikke helsehjelp. Det er hjelp til overgrep mot unge jenter. Det er helt uakseptabelt og skal ikke forekomme i den norske helsetjenesten, sa Bent Høie til TV 2 tirsdag.

Likevel vil ikke Høie innfører et eksplisitt forbud.

– Jeg håper vi kan slippe å komme i den situasjonen at vi må detaljregulere det som foregår på legekontoret. Vi stiller tydelig krav til legene, og krever at de skal utøve yrket sitt på en omsorgsfull måte, sier helseministeren.

Medisinsk ansvarlig ved Sex og samfunn mener det må gjøres mer for å hindre at dette skjer i Norge.

– Vi må ta en debatt om hvorvidt vi skal innføre sanksjoner mot de som fortsatt driver med jomfrutesting. Går man med på å gjøre en jomfrutesting så bør det kanskje medføre tap av autorisasjonen, mener Johansen.