Produsenten: – Hold pusten

OSLO (HELSEKONTROLLEN): Å vaske med kjemiske rengjøringsmidler som rengjøringsspray, kan gi deg astma, KOLS, nedsatt lungefunksjon og eldre lunger.

Helt siden 1980-tallet har rengjøringssprayen gjort rengjøringen til en lek for oss nordmenn.

Hele 73 prosent sier de bruker rengjøringsmidler i sprayform jevnlig.

Kjent helserisiko

Det er allerede kjent at det er en kobling mellom bruk av rengjøringssprayer og økt risiko for astma.

Forsker og lungespesialist ved Haukeland Universitetssykehus, Cecilie Svanes, er én av mange som har interessert seg spesielt for helserisiko ved bruk av rengjøringsspray, og hun har deltatt i den 20 år lange studien «the European Community Respiratory Health Study» (ECRHS).

– Vi har nå solid kunnskap om at rengjøringssprayer er forbundet med astma, både hos renholdere og folk som vasker hjemme hos seg, konstaterer Svanes.

Se Helsekontrollen på TV 2 klokken 20 onsdag eller på TV 2 Sumo.

Årsaken er at kjemikaliene i rengjøringsspray er svært konsentrerte og dusjes ut i pustelufta vår.

– Dette resulterer i bittesmå partikler, som vi drar langt ned i lungene våre hvor de gjør skade, forklarer doktorgradsstipendiat og lungelege ved Haukeland, Øistein Svanes.

Fall i lungefunksjon

Fakta om ECRHS:

  • Studien pågikk fra 1992 til 2012
  • Dataene er hentet fra 29 forskningssentre i Europa og Australia
  • Ved tre anledninger i løpet av 20-årsperioden ble deltakerne innkalt for et intervju og en test av lungekapasitet.
  • I overkant av 5000 mennesker fullførte alle tre målinger.
  • Totalt i studien deltok i overkant av 10.000 mennesker fra 14 land.

Kilde: ECRHS (The European Respiratory Health Study)

Med data fra den samme internasjonale studien har Cecilie og Øistein Svanes i tillegg funnet at bruken av kjemiske rengjøringsmidler, deriblant rengjøringsspray, kan føre til utvikling av KOLS.

I Øisteins ferske doktorgradsoppgave, som publiseres i disse dager, har han også sett en sammenheng mellom de som vasker med kjemiske rengjøringsmidler og en vesentlig større nedgang i lungefunksjon.

– Vi ser at de som vasker med kjemikalier hjemme faller cirka 14 prosent mer i lungefunksjon per år når de bruker rengjøringsmidler over lang tid, forteller Øistein Svanes.

Det du har tapt av lungefunksjon er det ikke mulig å få tilbake.

Fire timer

Ved hjelp av et eget forsøk har «Helsekontrollen» funnet ut hvor lenge partiklene fra vaskesprayen faktisk henger i lufta.

I samarbeid med biolog og daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn-Jenssen, målte vi hva som skjedde i innelufta da vi vasket en kjøkkenbenk.

– Rett etter at vi har sprayet får vi skyhøye verdier av bittesmå partikler. Disse påvirker lufta i hele fire timer etterpå, forklarer Mohn-Jenssen.

I Norge bruker man fortsatt rengjøringsmidler i sprayform i motsetning til i Danmark og Estland. Her har bransjen tatt grep ved å enten bruke flasker som gir større stråler eller ved å kutte ut kjemikalier helt. Ifølge Steinar Klubben Nilsen, seniorforsker ved SINTEF, er kjemikalier stort sett unødvendig.

– Vi trenger ikke sterke kjemikalier for å få det rent. Vi har god dokumentasjon på at mikrofiberkluter med litt vann gjør samme nytten, forklarer han.

Venter på studie

Lilleborg er Norges ledende produsent av rengjøringsprodukter, og har fortsatt flere produkter i sprayform både til profesjonell bruk og til forbrukere i norske hjem. De mener disse er trygge i bruk, så lenge de brukes riktig.

– Så vidt oss bekjent er det ikke noe studier som entydig konkluderer den koblingen med vaskemidler, rengjøringsspray, og de problemene, sier Petter Hellmann, administrerende direktør i Lilleborg Profesjonell.

Når Helsekontrollen henviser til de studiene som allerede finnes, svarer Lilleborg at de venter på resultater fra en studie de bidrar til sammen med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Denne skal være klar i løpet av høsten.

– Det er litt tidlig for oss å vite hvordan konklusjonene i den europeiske studien er gjeldende for de rengjøringsmetodene og midlene vi bruker her. Men det er noe vi må sette oss grundig inn i etter hvert som vi får tilgang til hele studien (den nyeste studien fra Øistein Svanes red.anm), sier Hellman.

– Ber forbrukerne holde pusten

Lilleborg får også se resultatene fra «Helsekontrollens» forsøk med spray av type JIF universal, som er én av deres merker. De står likevel på sitt, og mener sprayene deres ikke er helseskadelig så lenge man bruker sprayene riktig.

– Vi skal jo ikke si at det ikke blir noe innånding av noen partikler, men ved å ikke puste inn mens man sprayer, så vil man unngå innånding av den største delen av spraytåken, avslutter Hellman.