ULOVLIG: Isra Zariat mener såkalt «jomfrusjekk» bør bli ulovlig. Foto: Colourbox/Privat
ULOVLIG: Isra Zariat mener såkalt «jomfrusjekk» bør bli ulovlig. Foto: Colourbox/Privat

raser mot helse-høie:

– Dette er ikke over før «jomfrusjekk» er totalt forbudt

Isra Zariat (25) mener helseminister Bent Høie (H) bør gjøre mer for at «jomfrusjekk» blir ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kjenner tre kvinner som ble utsatt for «jomfrusjekk» da de var yngre, forteller Isra Zariat (25) til TV 2.

Skribenten i NRK Ytring vekket i forrige uke oppsikt med en kronikk, hvor hun skrev at hun visste at norske leger utfører såkalte «jomfrusjekk» på unge, norske jenter – etter ønske fra jentenes familie.

– Må bli forbudt

Isra Zariat ba helseminister Bent Høie (H) redgjøre for lovverket, og spurte om det er forbudt for norske leger å utføre denne type undersøkelse.

I en kronikk tirsdag svarte helseministeren følgende .

– Jeg har spurt mine jurister. Svaret er dette: Vi har ulike lover og forskrifter som slår fast hva som skal prioriteres av helsehjelp i den norske helsetjenesten og som slår fast at helsepersonell alltid skal gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp. Men det finnes ikke noe eksplisitt forbud mot denne typen undersøkelser, skriver Høie.

Zariat sier det vekker enormt sinne at dette skjer på norske legekontor, og mener unge kvinner og jenter blir utsatt for overgrep.

– Dette må bli forbudt. Dette er et overgrep, sier hun.

Hun er glad Høie engasjerer seg, men syns helseministeren er feig. 25-åringen mener han bør gjøre mer for å hindre at ytterligere undersøkelser finner sted.

– Nå har vi kommet så langt at dette er på dagsorden. Neste mål er å få gjennomslag i selve lovverket. Dette er ikke over før «jomfrusjekk» er totalt forbudt, sier 25-åringen.

Kari Henriksen (Ap) krever svar fra helseminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kari Henriksen (Ap) krever svar fra helseminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Vil ikke detaljstyre

Helseminister Bent Høie (H) sier til TV 2 at han håper å slippe å komme i den situasjonen at man må detaljregulere det som foregår på et legekontor.

– Jeg er glad for at Legeforeningen er like tydelig som meg på at dette er et overgrep og skal ikke forekomme. Hvis vi forbyr en type handlinger som vi mener er krenkende, innebærer det at andre krenkende handlinger er lovlige helt til vi forbyr dem? Slik bør vi ikke detaljstyre norske leger. I stedet stiller vi tydelige krav til dem. Vi krever at de skal utøve yrket sitt på en omsorgsfull måte og vi krever at de skal gi helsehjelp til dem som trenger det aller mest aller først, skriver han i en epost.

– Undersøkelser for å avdekke om unge jenter har hatt sex er overhodet ikke helsehjelp. De er overhodet ikke omsorgsfulle heller. Derfor skal ikke norske leger utføre dem, sier Høie.

Må gi svar

Kari Henriksen i Arbeiderpartiet etterlyser mer informasjon om omfanget av «jomfrusjekk» i Norge.

– I mitt spørsmål til Høie har jeg bedt om en oversikt og spurt hvordan tilsynsmyndighetene forholdene seg til dette. Nå må han kunne gi svar på hvordan han kjenner til det, og hva han gjør for å stoppe dette, sier Kari Henriksen til TV 2.

Hun mener det er forkastelig dersom «jomfrusjekk» skjer på norske legekontor.

– Det er moralsk kontroll av mennesker som ikke skal finne sted i norsk helsevesen. Vi må få informert folk om at disse undersøkelsene ikke gir noen svar, og foreldrene må få kunnskap om det før de får utført en moralsk undersøkelse av unge jenter, sier Henriksen.

Kjempetabu

Dersom norske leger blir avslørt i å utføre undersøkelser etter familien, og ikke jentas ønske, mener Zariat (25) at de burde miste legelisensen.

– Jeg blir så opprørt over at dette kan skje. Alle andre enn jenta, foreldrene og legen, har kontroll over jentas kropp. Det er en enorm psykisk påkjenning for jenter, sier hun.

Fordommer og feilkunnskap om jomfruhinnen og jomfrudom mener hun er rådene i mange minoritetsmiljøer.

– Det er fortsatt kjempetabu å snakke om kvinners underliv, jomfruhinne og jomfrudom. I tillegg er det altfor mange som ikke vet at jomfruhinnen faktisk ikke har noe med det å faktisk være jomfru. Undersøkelsen har ingenting for seg, sier Zariat.

Hun etterspør mer kunnskap for å endre holdningene.

– Både voksne, unge og barn må få kunnskap om realiteten. Det er tabu å snakke om dette, men det må vi endre på. I tillegg til at voksnes holdninger på endres, må også barn få bedre kjennskap til sine rettigheter, sier hun.

– Ikke legearbeid!

Leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, sier til TV 2 at leger ikke bør utføre denne type undersøkelser.

– Rent prinsipielt er dette med «jomfrusjekk» ikke legearbeid. Det er hvert fall ikke det dersom det er andre enn pasienten som ber om en slik undersøkelse, og heller ei om jenta føler hun må gjøre det for å bevise noe for familien, sier Aarseth til TV 2.