JOBBET SAMMEN: 30-åringen (med ryggen til) og den medtiltalte nærmer seg neste offer (kvinnen med skjerf) på utestedet F6 på Frogner. Like etterpå er bankkortet hennes stjålet. Foto: Overvåkningsbilder/Politiet.
JOBBET SAMMEN: 30-åringen (med ryggen til) og den medtiltalte nærmer seg neste offer (kvinnen med skjerf) på utestedet F6 på Frogner. Like etterpå er bankkortet hennes stjålet. Foto: Overvåkningsbilder/Politiet.

TAPPET STJÅLNE BANKKORT for 135.000 Kroner:

Rumenske PIN-tyver rundstjal festglade folk på Frogner: – Som å ta godteri

OSLO TINGRETT (TV 2): På bare én helg ble mer enn 20 uvitende mennesker på Oslos vestkant ofre for de rumenske lommetyvene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre rumenerne (39, 29 og 30 år gamle) som sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett denne uken, gikk ifølge tiltalen effektivt til verks i hovedstaden i vinter:

I løpet av helgen 22. - 24. januar skal de ha lurt til seg 20 PIN-koder og stjålet bankkort fra en rekke uvitende personer på tre forskjellige utesteder.

Bare på det ene utestedet, F6 på Frogner, skal de tre ha lurt til seg 16 PIN-koder før de stjal bankkortene.

Med base på et hotellrom i Oslo sentrum klarte de på tre kvelder å ta ut nærmere 135.000 kroner fra minibanker i Oslo sentrum.

Mandag 25. januar ble alle tre pågrepet, rett før de skulle ta toget til Stockholm. Overåkningsbilder fra utestedene og minibankene gjorde at politiet, med sivile politifolk fra Vinningsgruppen, klarte å ta de tre rumenerne på Oslo sentralbanestasjon.

– Det er utrolig viktig at publikum raskt varsler og anmelder slike tyverier, slik at vi får sikret spor og hindrer mistenkte i å reise ut av landet, sier aktor, politiadvokat Erik T. Hansen, til TV 2.

Vi stjal fra jakker og vesker
Lommetyv (30)

Tiltalt: – Angrer veldig

Mens personen politiet mener er hovedmannen kun erkjenner straffskyld for deler av tiltalen, har en 30 år gammel småbarnsfar valgt å tilstå alle forhold.

Han hevder han trodde han skulle hjelpe den medtiltalte 39-åringen med å kjøpe bildekk i Norge. At det endte med omfattende tyverier, sier han er tungt å tenke på.

– Jeg angrer veldig og ønsker å be om unnskyldning for både de økonomiske tapene jeg har påført ofrene og den emosjonelle påkjenningen, sa 30-åringen da han forklarte seg i Oslo tingrett onsdag.

Mannen, som i Romania har jobbet som forsikringsselger, skal ikke tidligere ha vært straffedømt. I retten forklarte han i detalj hvordan de tre gikk frem for først å lure til seg pinkoder og deretter stjele bankkortene.

ADVARER: Aktor og politiadvokat Erik T. Hansen mener saken viser at det er viktig å passe på PIN-kodene sine. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
ADVARER: Aktor og politiadvokat Erik T. Hansen mener saken viser at det er viktig å passe på PIN-kodene sine. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

– Jeg stilte meg i baren og kikket på de foran meg da de tastet inn pinkodene. Deretter lagret jeg pinkoden på telefonen min, og så stjal vi bankkortene.

I bevismaterialene og fra mannens forklaring, kommer det frem at de tre forlot utestedene for å ta ut kontanter fra de stjålne kortene og deretter dro tilbake til utestedene. Der spøkte, lo og drakk de.

Overvåkningsvideoer fra F6 viser at de tre ved flere anledninger opererer sammen, ved at en snapper PIN-koder, en annen blokkerer eller tar kontakt med offeret, mens den tredje stjeler bankkortet.

Stjal fra veske på bardisk

Ifølge 30-åringen, som er gift og far til en to år gammel jente i Romania, var det lett å ta bankkortene.

– Den ene kvinnen jeg klarte å få koden til, la bankkortet i en liten håndveske. Etter at hun hadde betalt for drikken sin, la hun fra seg vesken på bardisken. Da tok jeg kortet uten at hun oppdaget det, forklarte tiltalte.

I andre tilfeller stjal han og de to medtiltalte kortene fra folks jakker.

– Den ene gangen var det fra en jakke som ble hengt opp under bardisken, og andre ganger kunne det være fra jakker og vesker som hang på stolryggene. Jeg stjal også et kort fra en mann som hadde puttet lommeboken i en åpen lomme på en løs jakke. Jeg kunne se lommeboken stikke ut, forklarte trettiåringen.

Han ser ned i gulvet under hele forklaringen, og møter ikke blikkene til sine to medtiltalte.

– Etter å ha tatt første kortet, kjøpte vi drinker i baren for det. Så kom de to andre og sa at de også hadde tatt bankkort. Vi ble enige om å prøve å ta ut penger, og tok drosje til minibanken.

Mannen bekrefter at de besøkte utestedet F6 både fredag og lørdag, og at to kort også ble stjålet fra utestedet Champagneria. Søndag kveld besøkte de tre rumenerne utestedet Blå, der to kort og koder ble stjålet.

– Den enkleste oppfordringen vi kan gi til publikum er jo, foruten å passe på kortet, å skjule pinkoden sin. Det er pinkoden som er verktøyet som åpner pengeskrinet, sier Hansen til TV 2.

Avviser samarbeid

I tillegg til beløpet de tre er tiltalt for å ha tatt ut fra stjålne kort, er de også tiltalt for å ha forsøkt å ta ut 43.600 kroner i flere andre uttak, samt for flere mislykkede forsøk der kortene enten var sperret eller ikke hadde dekning for uttakene som ble forsøkt gjort.

Som å ta godteri
Lommetyv (39)

– Jeg levde i nuet, og tok kortene som man tar godteri man finner, forklarte 39-åringen som politiet mener er hovedmannen, da han forklarte seg tirsdag.

Han har erkjent de forholdene som politiet har kunnet dokumentere gjennom bildebeviser fra utestedene og minibankene, men nekter straffskyld for de andre forholdene.

De tre rumenerne er tiltalt for grove tyverier, men 39-åringen, som aktoratet mener er en slags hovedmann, nekter for at de tre samarbeidet eller at PIN-kodesnappingen var planlagt.

– Det kan jeg ikke huske, hevdet han under sin forklaring i retten.

Det er satt av fem dager i Oslo tingrett til behanding av saken.

Her blir rullestolbruker Sveinung (42) robbet for tredje gang