Espen Farstad fra fjorårets jakt. I følge Espen er tiur den beste skogsfuglen du kan få på fat. Foto: Privat
Espen Farstad fra fjorårets jakt. I følge Espen er tiur den beste skogsfuglen du kan få på fat. Foto: Privat

nå begynner høstjakten:

Espen fikk bryllup utsatt for å rekke høstjakten

Endelig er ventetiden over. Lørdag går startskuddet for årets høstjakt. Gjett hvilket fylke som har flest jegere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag går startskuddet for årets småviltjakt. 200.000 har betalt jegeravgiften, og av disse driver nær halvparten med småviltjakt.

– Det blir en folkevandring i fjellet som kun kan sammenlignes med påskeutfarten, sier Espen Farstad, Informasjonssjef, Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Avlyste bryllup

Akkurat nå er det mange som går rundt og gleder seg.

– Stemningen nå rett før avreise er tett på euforisk. Høstjakten er enormt stort for oss som driver med dette, forteller Farstad.

Rypejakten varer frem til jul, og noen steder også i januar og februar. Men alle vil være med fra start, forteller Farstad:

– Det er nå det er finest på fjellet. Og datoen 10. september sitter spikret. Søsteren min skulle gifte seg 10. september, men det var helt uaktuelt for meg å droppe jaktstarten. Det endte med at hun måtte skyve bryllupet til senere i måneden, ler Erstad.

Årets beste rypejakt

I fjor var det et fantastisk år for rypejakt i Finnmark. De som har latt seg friste til å legge høstens jakt til landsdelen, kan ha gjort en tabbe.

– De som drar nordover fordi det var så bra i fjor, kan bli skuffet, sier Farstad.

Bestanden har gått noe ned i Finnmark, mens den blir gradvis bedre jo lenger sør du kommer. Og aller best tilfang av rype finner vi i år på Sør-Østlandet.

De neste dagene skal Espen tilbringe i denne koien på Sokna på Ringerike. Skogskoien går undernavnet Loppeborgen. Foto: Privat
De neste dagene skal Espen tilbringe i denne koien på Sokna på Ringerike. Skogskoien går undernavnet Loppeborgen. Foto: Privat

– Det er blitt en hyggelig oppgang i rypebestanden i Sør-Norge, forteller Farstad.

Strengere regler

Inntil for 15 år siden var det ikke kvoter på hvor mange ryper man fikk skyte. Det er det nå. Grunneier bestemmer størrelsen, men de fleste steder får en jeger ta mellom en og tre ryper om dagen.

– For få år siden så du bilder av folk som knelte foran hytten med bakken full av ryper. Da var det fri jakt, og du kunne skyte så mye du ville, sier Farstad.

Men informasjonssjefen i Norges Jeger- og Fiskerforbund er bare positiv til kvotesystemet:

– Det er vi jegerne svært fornøyd med! Vi er ikke opptatt av antall ryper eller antall kilo med kjøtt vi får med hjem. Det vi er opptatt av opplevelsen. Det å kunne gå på fjellet, og slippe hunden løs i den vakre naturen, bedyrer han.

Få damer, men mange trøndere

Aller flest jegere i forholdt til folketallet finner vi i Nord-Trøndelag. Der har hver fjerde mann tatt jegerprøven i følge tall fra Norges Jeger og Fiskerforbund. Kvinnene derimot, glimrer med sitt fravær.

– Sammen med Frimurerlosjen, er jakt et få områder som fortsatt er fullstendig mannsdominert, sier Farstad.

Kun 10% av jegerne på høstjakt er kvinner. Og det er faktisk en dobling sammenlignet med situasjonen for ti år siden. I Norges Jeger- og Fiskerforbund er de glade for at utviklingen tross alt går i riktig retning:

– Det synes vi er fint! Vi står klare med åpne armer, sier Farstad. Og fortsetter:

– Vi har også startet egne damenettverk med skytekvelder på skytebanen. Det gjør vi for å senke terskelen. Vi ønsker damene hjertelig velkommen!