Lucas Piazon (22) er en del av Chelseas hær av utleide spillere.Han har levd en omflakkende tilværelse de siste årene. Montasje: TV 2
Lucas Piazon (22) er en del av Chelseas hær av utleide spillere.Han har levd en omflakkende tilværelse de siste årene. Montasje: TV 2

Chelsea har leid ut Lucas (22) til fem klubber på fire år. Nå er han lei

På 18-årsdagen 20. januar 2012 ble Lucas Piazon klar for Chelsea. Siden har han vært lånt ut til fem ulike klubber. Nå forteller han om livet som en del av Chelseas hær av 37 (!) utlånte spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skaff deg tilgang til Premier League her!

På Deadline Day ble den brasilianske angriperen Lucas Piazon (22) klar for et lån til Fulham, som strekker seg til januar med mulighet for utvidelse.

Han har spilt tre kamper for Chelsea på sine fire år i klubben. Totalt er det blitt utlån til fem klubber (Malaga, Vitesse Arnhem, Eintracht Frankfurt, Reading og Fulham). Sjansen for at han noensinne blir en fast del av Chelseas startellever er minimal.

– Det gir ikke mening å gå på lån hele tiden. Min erfaring er at det ikke er bra for en spiller. Jeg ser ikke på det som en positiv ting mer. Som 22-åring er det ikke bra for meg å være et nytt sted hvert år, sier Piazon til Daily Mail.

Støvsuger markedet

Teknisk direktør Michael Emenalo i Chelsea.
Teknisk direktør Michael Emenalo i Chelsea. Foto: Olly Greenwood

Sammen med 36 andre spillere (se hele listen nederst i saken) under kontrakt med Chelsea er han en del av låne-hæren til engelskmennene. Felles for de fleste av dem er at de er regnet som talentfulle og mellom 18 og 22 år.

Klubbens politikk de siste årene er å støvsuge markedet for unge talenter og la dem utvikle seg i andre klubber når de er 18 år eller eldre. Erfaringen så langt er at et fåtall får prøve seg på Chelseas A-lag, mens ingen har klart å etablere seg fast i startoppstillingen.

Chelseas lånespillere:

England

Tammy Abraham (Bristol City)

Nathan Ake (Bournemouth)

Christian Atsu (Newcastle)

Patrick Bamford (Burnley)

Nathan Baxter (Metropolitan Police)

Mitchell Beeney (Crawley Town)

Jamal Blackman (Wycombe)

Isaiah Brown (Rotherham)

Alex Davey (Crawley)

Jake Clarke-Salter (Bristol Rovers)

Dion Conroy (Aldershot)

Jordan Houghton (Doncaster Rovers)

Tomas Kalas (Fulham)

Kenedy (Watford)

Alex Kiwomya (Crewe)

Kasey Palmer (Huddersfield)

Lucas Piazon (Fulham)

Loic Remy (Crystal Palace)

Nederland

Lewis Baker (Vitesse Arnhem)

Matt Miazga (Vitesse Arnhem)

Nathan (Vitesse Arnhem)

Bertrand Traore (Ajax)

Danilo Pantic (Excelsior)

Belgia

Matej Delac (Royal Excel Mouscron)

Islam Feruz (Royal Excel Mouscron)

Christian Cuevas (Sint-Truidense)

Spania

Bekanty Victorien Angban (Granada)

Jeremie Boga (Granada)

Charly Musonda (Real Betis)

Brasil

Wallace (Gremio)

Tyskland

Andreas Christensen (Borussia Monchengladbach)

Michael Hector (Eintract Frankfurt)

Baba Rahman (Schalke)

Italia

Juan Cuadrado (Juventus)

Mario Pasalic (AC Milan)

Tyrkia

Kenneth Omeruo ( Alanyaspor )

Colombia

Joao Rodriguez (Independiente Santa Fe)

Piazon sier han håper å gjøre en god jobb i Fulham og ikke bare i én sesong.

– Får jeg muligheten til én sesong til i en klubb, tar jeg den, sier brasilianeren, som vet av erfaring at omgivelsene behandler en spiller annerledes om de vet at han blir værende uansett.

Til tross for sin unge alder har Piazon spilt i både Spania, Tyskland og Nederland i tillegg til England. Forskjellene i fotballkultur har han merket.

– Det tar tid å tilpasse seg. Med to eller tre år i Tyskland hadde jeg gjort det bedre.

Holder kontakten via WhatsApp

Daly Mail skriver at Chelsea håndterer låne-hæren sin på en spesiell måte. Om sommeren trener de under Eddie Newton og Paulo Ferreira og spiller kamper bak lukkede dører med speidere som tilskuere.

Når de spres utover på lån i ulike klubber, holder de kontakten med trenerteamet via en WhatsApp-gruppe og epost.

Piazon forteller han ikke har snakket noe særlig med den nye manageren Antonio Conte.

– Jeg vil naturligvis slå gjennom i Chelsea. Jeg kom til Europa for å spille for Chelsea. Går det ikke, vil jeg være i en klubb i mer enn én sesong.

– Vanskelig å balansere

Chelseas tekniske direktør Michael Emenalo er det man kan kalle edderkoppen i sentrum av klubbens nett av utlånte spillere. I fjor uttalte han seg om praksisen.

– Vi har en vanskelig jobb med å balansere det å være suksessfull med å sørge for at vi har de riktige spillerne til riktig tid.

– Noen ganger vet vi at spillerne ikke er ferdig utviklet. Noen ganger er ikke timingen riktig, sa Emenalo.

I 2013 påpekte han at de rekrutterer unge spillere på grunn av Financial Fair Play-reglene og at lån er den beste utviklingsarenaen for dem når der er over 18 år.

– Vi låner ikke ut spillere for å tjene penger. Vi vil at de skal spille og utvikle seg. Vi holder et godt øye med dem også.

– Tror Chelsea tjener penger på dette

TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre ser gode økonomiske motiver for Chelsea til å holde på slik de gjør.

– Det vil nok betale seg i det lange løp om Chelsea henter spillere til en forholdsvis lav pris og har dem på en lav lønn sett i forhold til stjernespillerne. Sjansen er stor for at de kan selge dem med fortjeneste. Slår de igjennom på A-laget, vil de holde lønnsnivået nede. Chelsea har også råd til å feile med slike kjøp. Slik jeg har forstått det, er dette en forretningsmodell Chelsea tjener penger på, sier Myhre.

– Med så liten sjanse til å lykkes, hva er det som da gjør at unge spillere velger å gå til Chelsea?

– Jeg skjønner godt at mange sier ja. Det er lett å bli smigret når en klubb som Chelsea med sine fasiliteter står på døren. Du vet du får utvikle deg under topp trenere og forhold og tjene bra. Lykkes du, kan du vinne titler i det som kanskje er verdens kuleste liga. Lykkes du ikke, vil du være attraktiv for andre klubber fordi du har vært i Chelsea. I tillegg utsettes mange fra press fra familie og agenter om å sikre seg med penger på kort sikt. Kommer du fra fattige kår, er det vanskelig å si nei.

Med de enorme pengesummene PL-klubbene har til rådighet med den nye TV-avtalen, pluss at mange ser muligheten til å vinne ligaen etter Leicester, tror Myhre unge spillere får det vanskelig i Premier League fremover.

– Mange klubber ser at dersom de kjøper riktig kan de vinne ligaen. Da er nok ikke viljen til å slippe til unge spillere så stor.

Myhre tror de engelske toppklubbene kan få problemer i fremtiden med å kvitte seg med de dyre kjøpene dersom de ikke slår til.

– Det er vanskelig å bli kvitt en spiller med høy lønn når andre klubber ikke har råd til å matche den. Manchester City betaler for eksempel mesteparten av lønnen til Joe Hart i Torino.