Norske Jacob (38) er ettersøkt av IS

I 2011 flyttet Wærness til Syria for å jobbe som sikkerhetssjef for en fransk sementfabrikk. Jobben innebar forhandlinger med militante opprørsgrupper, frigjøring av kidnappede kolleger og arrestordre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Jacob Wærness flyttet til Syria, husket han det som et vakkert land med hyggelige mennesker. Med bakgrunn fra Politiets sikkerhetstjeneste og utdannelse fra forretningskole i Paris, var den arabisk-talende nordmannen klar for en utfordring ved Lafarge sin sementfabrikk i Damaskus og Aleppo.

– Da jeg kom dit var det ikke så mye som var annerledes. Noen måneder før hadde de startet med forskjellige demonstrasjoner, litt uroligheter. Myndighetene hadde bestemt seg for å holde opprøret nede med maktbrukt, forteller 38-åringen på God morgen Norge.

Etter hvert som situasjonen eskalerte ble hverdagen fylt med flere demonstrasjoner og veisperringer, og det ble vanskeligere å fungere i det daglige.

– Det var noen strømbrudd på grunn av sabotasjeaksjoner, det var vanskelig å få tak i gass man brukte til å lage mat og enkelte nødvendighetsartikler.

Forhandlet med terrorister

Sementfabrikken Lafarge sitt hovedkontor lå i Damaskus, mens selve fabrikken lå nord i Syria ved Aleppo. Der hadde myndighetene mistet kontrollen til militante grupperinger ti måneder etter Wærness sin ankomst.

For at de ansatte, som Wærness hadde ansvar for, skulle være trygge, måtte nordmannen forhandle med de militante gruppene.

– Vår sikkerhet ble garantert av gruppene som hadde makt i området.

OPPRØRER: Wærness fikk skyss til fabrikken av en opprører, forbi regimets soldater og en rivaliserende kurdisk gruppe. Foto: Privat.
OPPRØRER: Wærness fikk skyss til fabrikken av en opprører, forbi regimets soldater og en rivaliserende kurdisk gruppe. Foto: Privat.

– Forhandlet du med terrorister?

– Noen ble etter hvert definert som terrorister, men går man tilbake til det tidspunktet da vi startet, så var det ikke noe som het ISIS – det ble dannet etter hvert.

Risikosjefen måtte hele tiden evaluere hvem de skulle forholde seg til, da noen hadde en ekstrem ideologi. Allikevel ble de tvunget til å forhandle med dem. Hvis ikke kunne de stoppe forsyningen til fabrikken, eller i verste fall kidnappe ansatte.

Frigjorde ni kidnappede kolleger

Wærness opplevde fire kidnappinger under sin tid som risikosjef i Syria. Oftest var motivet bak kidnappingene penger, men da ni kolleger ble kidnappet av FSA (Free Syrian Army) høsten 2012, var motivet uklart.

Fire av de kidnappede var alawitter, som er den samme religiøse sekten president Assad tilhører. Da fryktet Wærness gislene ville bli brukt politisk, eller at de i verste fall ville bli drept.

– Etter hvert var det klart at det dreide seg om penger. Vi ble enige om en sum, så måtte vi arrangere en overlevering hvor penger skal byttes mot mennesker.

Alle de kidnappede overlevde og kom seg hjem, men det var en traumatisk opplevelse for de involverte, og tung påkjenning for Wærness.

ISIS: Denne arrestordenen mottok Wærness fra terrororganisasjonen. <br>Foto: Privat
ISIS: Denne arrestordenen mottok Wærness fra terrororganisasjonen.
Foto: Privat

– Det er vanskelig å sitte på innsiden og forhandle om det her, forteller 38-åringen.

Ettersøkt

Det var ikke bare de ansatte og lokale som ble rammet. Wærness er ettersøkt av både regimet i Syria og terrororganisasjonen ISIS.

– Regimet hadde mistanke om at jeg hadde kontakt med opprørsgrupper, og de ble sett på som terrorister av regimet. Var du mot regimet, så var du på en måte terrorist, og jeg var tvunget til å ha kontakt med disse. Da ble jeg ettersøkt.

ISIS forsøkte å tvinge fabrikken og Wærness til et samarbeid de ikke aksepterte. Da ble både han og sjefen ettersøkt av terrororganisasjonen.

– Den gang da det skjedde, så gjør det bare at du blir enda mer fokusert på din egen sikkerhet, og jeg var der for å gjøre en jobb, og ville fortsette å gjøre den jobben.

Mer om Jacob Wærness sin historie kan du lese i hans nye bok «Risikosjef i Syria».