SJEKKES: En jomfrusjekk er når unge kvinner får undersøkt om de har jomfruhinnen intakt. Resultatet kan deretter deles med familien, som ønsker å vite om kvinnen har hatt sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox 
SJEKKES: En jomfrusjekk er når unge kvinner får undersøkt om de har jomfruhinnen intakt. Resultatet kan deretter deles med familien, som ønsker å vite om kvinnen har hatt sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox 

Frykter det blir utført «jomfrusjekk»:

Leder for 4600 fastleger: – Dette må de slutte med umiddelbart!

– Leger skal ikke være moralpoliti, sier leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin til TV 2. Også Helseminister Bent Høie (H) er rystet over påstandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jomfrusjekk». En undersøkelse av kvinnens underliv, for å sjekke om hun er jomfru eller ei.

Skribent i NRK, Isra Zariat mener praksisen skjer i Norge, utført av norske leger. I en kronikk publisert i forrige uke etterlyste hun svar fra helseministeren om undersøkelsen er forbudt.

– Jeg vet personlig at det hender med jenter her i landet, og det ender opp med at de blir redde for å oppsøke lege igjen – selv ved de enkleste forkjølelser, skrev Zariat.

I en kronikk publisert tirsdag tar Høie sterk avstand fra praksisen, som han mener er en krenkelse av kvinners rettigheter.

– Vi kjenner ikke omfanget, men vi vet at enkelte unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre eller slektninger som vil undersøke om de har hatt sex med noen, skriver Høie i kronikken.

Vet du om tilfeller der dette har skjedd? Ta kontakt med vår journalist.

En sjekk av jomfruhinnen har ingen medisinsk begrunnelse, og kan ikke si om en kvinne er jomfru eller ikke.

Til TV 2 sier helseminister Bent Høie at en slik undersøkelse oppleves som et overgrep.

– Det strider mot verdiene den norske helsetjenesten styres etter, sier Høie.

Kjenner ikke omfanget

UROLIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie er bekymret for at norske leger utfører jomfrusjekk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
UROLIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie er bekymret for at norske leger utfører jomfrusjekk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: Onsøien, Ole Gunnar

Leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, representerer 4600 fastleger i Norge.

Han sier han ikke kjenner til konkrete eksempler på at det har skjedd «jomfrusjekk» av norske leger, men ser med stor uro på Zariats påstander.

– Jeg frykter dette har skjedd. Vi kjenner ikke omfanget av dette, og tror det eventuelt er veldig lite, sier Brelin til TV 2.

Kronikken fra Zariat gjorde ham svært opprørt.

– De som eventuelt gjør dette må slutte umiddelbart. Leger er ikke moralpoliti, og det vil være en total misforståelse av legerollen, sier Brelin.

Han sier det er svært vanskelig å avdekke slike hendelser, med mindre kvinner som har blitt utsatt for det står frem.

– Dette er et overgrep fra medisinsk personell, dersom det foregår. Dette er det motsatte av å skape tillit mellom lege og pasient, og det er et misbruk av stillingen som medisinsk autoritet, sier han.

Vanskelig å fortelle

TV 2 har vært i kontakt med Statens Helsetilsyn, Helsedirektoratet og Barneombudet. De kjenner ikke til konkrete eksempler på at norske leger utfører «jomfrusjekk».

– Det er kvinnene som er utsatt for dette som må fortelle om det. Men det har trolig fått ødelagt sitt forhold til autoritetspersoner, og det er lite sannsynlig at de vil fortelle om et slikt overgrep, sier Brelin.

I kronikken skriver Bent Høie at det dessverre er noen norske leger som sier ja til å utføre slike undersøkelser.

Han sier til TV 2 at han kjenner til problematikken gjennom medieoppslag, og at de vet lite om konkrete undersøkelse den enkelte fastlege utfører.

– Jeg føler meg trygg på at de aller fleste leger sier nei til å foreta slike undersøkelser, men medieoppslagene tyder på at noen leger har sagt ja. Det må de slutte med umiddelbart. Jeg forventer at tilsynsmyndighetene vurderer denne typen saker dersom de blir kjent med at leger tilbyr slike undersøkelser, sier Høie.

I 2015 avslørte svenske TV4, ved hjelp av skjult kamera, at en lege utenfor Stockholm hadde erfaring med flere hundre slike undersøkelser.

Et norsk foreldrepar ble i 2012 dømt for familievold og trusler, i en sak som ble rullet opp etter de tok med seg datteren til lege for å sjekke om hun var jomfru.