Josimar: – Norden er lovet EM i fotballpolitisk hestehandel

Kjetil Siem (midten) hevdes å være sentral i arbeidet med å sikre nordisk støtte til Aleksander Ceferin som ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kjetil Siem (midten) hevdes å være sentral i arbeidet med å sikre nordisk støtte til Aleksander Ceferin som ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
De nordiske fotballforbundene er lovet EM som premie i bytte for støtte til UEFA-presidentkandidat. Kjetil Siem skal ha vært sentral i arbeidet, skriver fotballmagasinet Josimar.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som takk for at de nordiske fotballforbundene støtter slovenske Aleksander Ceferin som ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er Norden blitt lovet EM i 2024 eller 2028.

I den fotballpolitiske hestehandelen er Sverige også lovet posisjonen som visepresident.

Det er fotballbladet Josimar som over 18 sider hevder dette i utgaven som kommer ut tirsdag.

Kjetil Siem mener sentrale opplysninger i artikkelen er feil.

– Det er riktig at NFF var veldig tidlig ute og støttet og ønsket Ceferin som kandidat. Det er også riktig at jeg som generalsekretær i NFF aktivt støttet dette, skriver Siem til TV 2 Sporten, og legger til:

SIEM I VINDEN: Josimar belyser hvordan Kjetil Siems nye jobbhverdag er i sitt siste nummer. Ifølge avisen jobber Siem med lobbyvirksomet inn mot Uefa, på vegne av Fifa. FOTO: Josimar.
SIEM I VINDEN: Josimar belyser hvordan Kjetil Siems nye jobbhverdag er i sitt siste nummer. Ifølge avisen jobber Siem med lobbyvirksomet inn mot Uefa, på vegne av Fifa. FOTO: Josimar.

– Disse diskusjonene begynte allerede over et år før jeg begynte i FIFA og det er veldig uriktig og direkte feil å blande FIFA-presidenten inn i dette. Han har aldri bedt meg mene eller si noe om noen kandidat til UEFA-valget.

Valget av ny president i det mektige organet UEFA skjer i Aten 14. september. Regelverket er tydelig på at FIFA ikke skal blande seg i den prosessen.

Norges relativt ferske fotballpresident sier imidlertid at de ikke har lovet bort en stemme til sloveneren.

– Vi har støttet at han stiller som kandidat, det er det, sier Terje Svendsen til Josimar.

På spørsmål om de har forpliktet seg til å stemme på ham, svarer han slik:

PRESIDENTKANDIDAT: Slovenske Aleksander Ceferin fotografert i 2011. FOTO: AFP PHOTO / Jure Makovec
PRESIDENTKANDIDAT: Slovenske Aleksander Ceferin fotografert i 2011. FOTO: AFP PHOTO / Jure Makovec Foto: Jure Makovec

– Nei, vi har bare støttet hans kandidatur, og så sa vi samtidig i den pressemeldingen at vi vil møte alle kandidatene til et intervju i sluttfasen for å gi et grunnlag for hvem jeg skal stemme på.

Overfor TV 2 Sporten utdyper Svendsen at han ikke kjenner til en fotballpolitisk hestehandel for å støtte Ceferin.

– Josimar har stilt meg noen spørsmål om det kommende UEFA-valget. Men jeg kjenner ikke til det de skriver. Såvidt jeg kjenner til har ikke NFF lovet dette for å få fotball-EM. Men vi har diskutert et EM i Norden, men veien dit er langt frem, sier Svendsen til TV 2 Sporten.

– Så per nå foreligger det ingen lovnad om et EM i Norden 2024 eller 2028?

– Nei.

– Jeg kjenner ikke til noen motytelser eller slike ting, så jeg synes det blir veldig spekulativt å komme med slike påstander. Byttehandel og slike type ting er ikke bra, men dette blir bare spekulasjoner, sier han.

Fotballpresidenten bekrefter imidlertid at han kjenner til at Siem har støttet Ceferin.

– At Kjetil Siem hadde et positivt forhold til Ceferins kandidatur da Siem var generalsekretær i NFF, kjente jeg til. Det har han i hvert fall vært siden april måned, da jeg for første gang diskuterte dette med Siem, sier han.

Overraskende støtte
I pressemeldingen titulert «Går for Aleksander Ceferin som UEFA-president» publisert 3. juni står det imidlertid følgende:

«Fotballforbundene i Danmark, Finland, Norge og Sverige er glade for å annonser at vi vil støtte mr. Aleksander Ceferin, President i det slovenske fotballforbundet, som kandidat til å bli den nye UEFA-presidenten.»

Støtten var overraskende til en mann som på daværende tidspunkt var relativt ukjent og kom også før man visste hvem alle kandidatene til presidentvervet var.

Senere har nederlandske Michael van Praag og spanske Ángel Maria Vilar kommet til som presidentkandidater, og de tre skal intervjues på en fellesnordisk høring i september.

Pressemeldingen ble publisert bare seks dager etter et møte mellom alle de nordiske fotballpresidentene i Milano. Færøyene og Island valgte begge å avstå fra å støtte en kandidat før de kjente til resten.

Ifølge Josimar skyldes den raske støtteerklæringen at de på den måten fikk en premie tilbake: Nemlig fotball-EM på nordisk jord, hvis de ønsker det, i tillegg til at den svenske fotballpresidenen Karl-Erik Nilsson får en plass i UEFAs eksekutivkomité og som visepresident.

Til svensk TV 4 sier Karl-Erik Nilsson at Sverige gjerne vil ha plass i eksekutivkomiteen og EM til de nordiske landene.

– Men alt dette er tatt ut av løse luften. Ingen har gitt garantier om EM. Når det gjelder eksekutivkomiteen avgjøres plassene der av UEFAs 55 medlemsland, som skal stemme over det på kongress i Finland neste år. Ingen enkeltindivid kan love noen plass i den komiteen, sier Nilsson, som også sier de liker Ceferins kandidatur fordi han har et syn som er likt deres eget.

– Vi tror han er en mann som kan holde UEFA sammen.

Anbefalt av Siem

Bladet skriver også at Kjetil Siem spilte en viktig rolle som lobbyist.

Aleksander Ceferin er en nær alliert av den nye FIFA-presidenten Gianni Infantino, som det ble kjent et par uker tidligere hadde ansatt Siem. Siem, fortsatt NFF-ansatt, var tilstede på møtet i Milano, noe også Ceferin var, og snakket varmt om slovenerens kandidatur.

– Han fremførte at Ceferin etter hans mening var en god kandidat. Det sa han helt eksplisitt, sier Terje Svendsen, som ikke oppfattet at Siem var der på oppdrag fra FIFA-presidenten.

– Møtet var mellom Ceferin og presidentene, og jeg var invitert inn i en bolk for å informere om at jeg skulle slutte i NFF. Med Ceferin i rommet sa jeg at jeg personlig mente at han var en leder UEFA trengte. Jeg sa også fra at jeg ikke snakket for andre enn meg selv og at det er presidentene som må avgjøre og som sitter på stemmeseddelen, skriver Siem i en SMS til Josimar.

De hevder på sin side å ha kilder på at Siem har jobbet som lobbyist for Ceferin også ved andre anledninger.

Russland er en av pådriverne for å velge Ceferin, men strategien med å få de nordiske landene med på laget er helt bevisst. En kilde i FIFA forteller Josimar at det var essensielt «at de høydemokratiske nordiske landene» først var ute med sin offisielle støtte.

– Brukte Siem til å bryte regelverket
Josimar-redaktør Håvard Melnæs forklarer hvordan de oppdaget historien mot hestehandelen overfor TV 2 Sporten.

– De nordiske landene var først ute med å lansere Ceferin som ny UEFA-president på et tidspunkt der ingen andre kandidater var klare. De fire nordiske landene støttet en president som ikke hadde et manifest eller program, forteller journalisten og forfatteren, og legger til:

– Grunnen til at de var så tidlig ute var at de skulle få godt betalt for det. Sverige ble lovet en plass i UEFA-styret og fotballpresidenten skulle få visepresidentvervet i UEFA. Men det viktigste var at de skulle få EM i 2024 eller 2028 om de var først ute med å støtte Ceferin, sier han.

– NFF-president Terje Svendsen sier at han ikke kjente til noe av dette?

– Nei, det er jo svenskene som har ivret etter å få Ceferin som UEFA-president, så det er mulig at fotballpresidenten ikke kjente til dette. Det var først og fremst Sveriges fotballpresident som ivret etter å støtte Ceferin, svarer han.

Han mener FIFA-president Gianni Infantino bryter regelverket ved hjelp av Kjetil Siem.

– FIFA-presidenten har ikke lov til å blande seg inn i UEFA-valget, men han har brukt Kjetil Siem, sin nærmeste medarbeider, for å få de til å støtte Ceferin. Han har dermed blandet seg inn i valget via Kjetil Siem, fastslår han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook