nærmere løsning i drapsgåte fra 1999:

Ny DNA-metode kan felle Knuts (71) drapsmann – 17 år etter drapet

OSLO (Åsted Norge): Ifølge politiet er personen som drepte språkforsker Knut Kristiansen i 1999, en etnisk norsk mann. Mye tyder på at 71-åringen kjente sin egen drapsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvelden 4. juli 1999 går språkforskeren Knut Kristiansen hjem til sin leilighet på Sandaker i Oslo.

Han går hjem alene. Siste observasjon er ved 19.30-tiden på kvelden. Et vitne ser Kristiansen noen titalls meter fra der han bor.

– Alt tyder på at Kristiansen var i live på dagen den 4. juli. Han ble observert på Oslo Sentralbanestasjon cirka klokken 10, og senere på dagen ble han observert her i Borger Withs gate, forteller etterforsker Lennart Kyrdalen ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Den erfarne etterforskeren tar Åsted Norge med til Borger Withs gate på Sandaker i Oslo. Her bodde Knut Kristiansen fra 1985 til sommeren 1999.

Ifølge politiet hadde Kristiansen sjelden folk hjemme hos seg. Men søndag kveld 4. juli fikk 71-åringen besøk. Og mye tyder på at han kjente mannen som kort tid senere, og på svært brutalt vis, drepte ham.

– Det er ingen spor på dørkarmer eller noe som tyder på at det har vært kamp ved inngangspartiet, og selve drapshandlingen har skjedd lenger inne i leiligheten, forteller Kyrdalen.

Ny teknologi kan felle drapsmannen

Det gikk 16 dager før en kollega oppdaget at Knut Kristiansen lå død i sin egen leilighet. Arbeidskolleger av Kristiansen ved Universitetet i Oslo trodde språkforskeren hadde dratt på ferie, og en kollega hadde lovet å vanne plantene hans.

SPRÅKFORSKER: Knut Kristiansen var amanuensis ved Universitetet i Oslo, og var blant annet ekspert innen indiske språk og romani. FOTO: POLITIET
SPRÅKFORSKER: Knut Kristiansen var amanuensis ved Universitetet i Oslo, og var blant annet ekspert innen indiske språk og romani. FOTO: POLITIET

– Inne i leiligheten hadde nedbrytingsprosessen gått sin gang, og ødelagt spor. Det var veldig varmt i denne perioden, midt på sommeren. Slike ting har ødelagt en del for politiet. Men til tross for det så har jo politiet sikret gode spor på åstedet, forteller den erfarne etterforskeren.

Det er den fullverdige DNA-profilen til drapsmannen, som politiet blant annet sikret fra sneiper i et askebeger, som nå har blitt undersøkt på ny.

Med ny og bedre DNA-teknologi mener politiet at de med stor sannsynlighet kan si hvor drapsmannen er fra.

– Vi har helt klare spor etter en gjerningsperson. Og den DNA-profilen stammer fra en etnisk norsk mann, forteller Kyrdalen.

ETT TIPS: Leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo, Grete Lien Metlid, mener politiet har så gode beviser at ett konkret tips kan løse drapsmysteriet. FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX
ETT TIPS: Leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo, Grete Lien Metlid, mener politiet har så gode beviser at ett konkret tips kan løse drapsmysteriet. FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Foto: Ruud, Vidar

Vanket med kriminelle

Kristiansen var et vanemenneske. Seks dager i uken spiste han frokost alene på Halvorsens Conditori ved Stortinget. Hver søndag gikk han imidlertid ned på Oslo Sentralstasjon og spiste frokost der.

Han fortalte også sine nærmeste venner at han var homofil, noe politiet mener kan være interessant for å kartlegge hvem Kristiansen hadde besøk av hjemme.

Han var også et kjent ansikt i bybildet, og snakket ofte med folk han møtte i parkene på Grünerløkka og Tøyen. Ifølge politiet var han også i kontakt med flere kriminelle personer.

– Vitner som bor i området her har jo fortalt at han enkelte ganger hadde med seg folk hjem som vanka i det kriminelle miljøet. Det har vi vitneopplysninger på, men det var ikke ofte det skjedde, sier Kyrdalen.

– Ett tips er nok

SISTE BILDE: Her tar Knut Kristiansen ut kontanter, circa en uke før han blir funnet drept. Dette er det siste kjente bilde av Kristiansen. FOTO: POLITI
SISTE BILDE: Her tar Knut Kristiansen ut kontanter, circa en uke før han blir funnet drept. Dette er det siste kjente bilde av Kristiansen. FOTO: POLITI

– Det er voldsomme handlinger som har skjedd i leiligheten der. Det er jo en sak hvor du tenker: «Hva var det som skjedde? Hva var opptakten? Hvem gjorde dette?»

Det er noen av spørsmålene leder ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, stiller seg.

Med ny og bedre DNA-teknologi har etterforskningen blitt åpnet igjen, 17 år etter drapet. Politiet mener de nærmer seg en løsning.

– Det skal ikke mye til. Vi har så gode beviser. Ett tips kan løse saken. Ett tips kan gi alle de svarene, og forhåpentligvis gi oss muligheten til å snakke med den personen som drepte Knut, sier Metlid til Åsted Norge.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips i denne saken hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!