Fronter fiskeburger med ingrediensen det er minst av

Lofoten (Matkontrollen): «Ørret og kveite - 86 prosent fisk» står det på fiskeburgerpakken, men det viser seg at ørret og kveite er det minst av i burgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lofoten fisk produserer fiskeburgere med 86 prosent fisk. Matkontrollen har fått tips om å se nærmere på disse produktene.

Andre hovedingredienser

På pakken med fiskeburgere står det «ørret og kveite» med store bokstaver. Leser man derimot den lille skriften bak på pakken ser man at det slettes ikke er disse fiskeslagene som dominerer. Det er minst av ørret og kveite i produktet, 17 prosent ørret og fem prosent kveite. Hyse og hvitlaks (vassild) er hovedinnholdet av fisk, totalt 64 prosent.

Pakken med fiskeburgere koster rundt 90 kroner, men det er altså få prosenter med dyrere fiskesorter i burgerne.

Sammenlikner med kanelboller

Administrerende direktør i Lofoten fisk, Sigval Rist, mener det ikke er noe galt med merkingen av produktet.

– De fiskeslagene som vi skriver med store bokstaver på forsiden av pakken, det er de som gir produktet smak og karakter, forklarer Rist.

Han sier videre at merkingen er for å veilede forbrukeren og sammenlikner fiskeburgernes navn med kanelboller.

– Når du går til bakeren og kjøper kanelboller, så er det ikke mest kanel i bollene, men det er kanel som gir smak og karakter, sier han.

Vil ikke endre merkingen

Lofoten fisk mener merkingen er riktig fordi produktet, ifølge dem selv, smaker mest av ørret og kveite. På spørsmål om det hadde vært mer redelig å skrive hyse og hvitlaks foran på pakken svarer han følgende:

– Vi mener jo ikke at det er uredelig, det vil jeg absolutt påpeke. Vi mener det er rett merking ut fra det som blir forbrukeropplevelsen når du drar hjem og serverer produktet til familien, eller de du skal spise middag sammen med.