SENSUR: Forfatter Tom Egeland er blitt blokkert fra Facebook - etter å ha delt et innlegg fra Kim Phuc.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SENSUR: Forfatter Tom Egeland er blitt blokkert fra Facebook - etter å ha delt et innlegg fra Kim Phuc. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Kjendisforfatter kastet ut av Facebook

Forfatter Tom Egeland postet et kritisk innlegg mot Facebook. Nå er han sperret ute fra nettgiganten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Twitter skriver forfatter Tom Egeland at Facebook har valgt å blokkere ham.

– Ironisk nok fordi jeg postet et innlegg der napalmjenta Kim Phúc kritiserer Facebook, skriver forfatteren.

Egeland er blokkert fra å bruke Facebook i 24 timer.

– Det er hårreisende. Det er umulig å vite omfanget av denne sensuren. Det er ingen redaktør-instans som kan forsvare eller begrunne denne praksisen, sier Egeland til TV 2.

Nakenhet

For noen uker siden publiserte forfatteren syv ikoniske krigsbilder på sin Facebook-vegg.

Egeland ønsket debatt om krigsbildene, men det endte med at Facebook fjernet ett av bildene - det ikoniske fotografiet av en naken Kim Phuc, fra Vietnamkrigen i 1972. Bildet ble tatt av Nick Uts og viser Phuc som flykter fra napalmbombene.

Facebook fjernet bildet og begrunnet det med at bildet bryter med nettstedets retningslinjer overfor nakenhet på bilder.

Forfatteren reagerte sterkt på sensuren av bildet.

Nå fortsetter konflikten med Facebook. For jenta på bildet, den nå 53 år gamle kvinnen, har selv uttalt seg om saken.

I et intervju med Dagsavisen kritiserte hun Facebook for å ha fjernet bildet, og var kritisk til at det bildet ble definert som nakenhet.

IKONISK: Bildet av Kim Phuc ble tatt 8. juni 1972, og viser Kim og hennes bror og søskenbarn under Vietnamkrigen. (AP Photo/Nick Ut, File)
IKONISK: Bildet av Kim Phuc ble tatt 8. juni 1972, og viser Kim og hennes bror og søskenbarn under Vietnamkrigen. (AP Photo/Nick Ut, File) Foto: Nick Ut

Truer

Tom Egeland valgte å dele innlegget med intervjuet og det ikoniske bildet på sin Facebook-side, noe som nå har resultert i at han er kastet ut av nettstedet.

– Det er paradoksalt og ironisk at Facebook, ikke bare sletter et ikonisk krigsfotografi, men også sletter en lenke til en kritisk artikkel om selve Facebook-sensuren, sier Egeland til TV 2.

Han reagerer sterkt på at han, som kun videreformidler en lenke hvor Facebook blir kritisert, kastes ut.

– Å kaste meg ut, samtidig som de truer med permanent utestengelse dersom jeg ikke skjerper meg, det er et sensurspøkelse som kan minne om regimer Facebook neppe vil bli sammenlignet med, sier Egeland.

Debatten om nakenhet på Facebook har pågått de siste ukene, og nettstedet har fått massiv kritikk for sitt regelverk.

– Derfor ble jeg overrasket over at de nå har valgt å kaste meg ut. Personlig lever jeg fint uten tilgang i 24 timer, men dette handler om det prinsipielle og hvordan Facebook håndhever et regelverk, sier Egeland.