La ut bilder av barna:

Norsk blogger fikk sjokk da hun så hva hun hadde publisert

Du bør tenke deg om før du legger ut bilder av barna dine. På Facebook, SnapChat, Instagram eller bloggen din. Det er oppfordringen fra blogger Mariann Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosiale medier er en stor del av hverdagen vår og mange deler ukritisk bilder av barna sine eller andres barn. Blogger Mariann Johansen fikk sjokk da hun så alt hun selv hadde publisert av bilder og innlegg om barna sine.

– Jeg angret på at jeg hadde delt så mye, og at det ble så personlig og nærgående. Jeg måtte få litt avstand fra det, før jeg så hvor nærgående og personlig det faktisk var, sier Johansen.

Vil advare andre

Nå vil hun advare andre mot å gjøre samme feilen. Hun hadde selv lagt ut svært personlige tekster, også om barnas utsagn og tanker etterhvert som de ble eldre.

– Det var fine tekster og jeg har tatt vare på dem, men de trenger ikke ligge på Internett, sier hun konkluderende.

Hun har nå slettet mye og gjort mye av det som var offentlig innlegg til private innlegg.

Vil dele hverdagen med venner og bekjente

Tidligere pappablogger, Martin Grevstad, legger villig ut bilder av sine barn i sosiale medier og ser ingen problemer med det.

– Personlig så tenker jeg at sosiale medier og deling av bilder er en del av tiden vi lever i. Jeg ser på det som et moderne fotoalbum der vi har muligheten til å dele bilder med venner og bekjente, sier han.

Han har selv slutte å blogge, og forteller at han nå legger ut et til to innlegg i uka.

– I en hektisk hverdag så rekker jeg ikke å møte alle jeg kunne tenke meg å møte, og jeg synes derfor det er hyggelig å gi dem et innblikk i hva vi gjør som familie.

En mor tar selfie med sin sønn. Foto: Colourbox
En mor tar selfie med sin sønn. Foto: Colourbox

Tror mange har behov for bekreftelse

Når Mariann Johansen gikk igjennom sine innlegg i sosiale medier så var det at hun hadde lagt ut bilder av barna sine i bleier, som overrasket henne mest.

– Terskelen min for å legge ut bilder har flyttet seg så mye, og jeg bruker Facebook på en helt annen måte i dag enn tidligere, forteller hun.

Bloggeren tror det handler om bekreftelse og det å få en positiv tilbakemelding og anerkjennelse fra andre.

– Jeg tror det handler om at man har et behov for å få bekrefta alle disse positive følelsene man har som forelder ovenfor barna sine, sier Johansen.

Grevstad er enig i at mange trolig legger ut bilder fordi de vil ha en bekreftelse fra andre. Han forteller at også han prøver å gå over det han har lagt ut for og slette innholdet innimellom.

– Jevnt over så tror jeg at jeg er innenfor det jeg setter som rammer for min tilstedeværelse i sosiale medier, mener han.

Johansen mener selv det kan være vanskelig å sette slike rammene.

– Det er veldig lett å se på barna som en forlengelse av seg selv, og ikke som en egen person. Vi glemmer at det kommer en tid der de vil synes at alt vi gjør er flaut, og alt vi gjør er pinlig, og at de da vil distansere seg fra det, sier bloggeren.