STIKK I STRID MED Oppfordring FRA USAS FN-AMBASSADØR:

Listhaug nekter å ta imot flere flyktninger

USA advarer mot radikalisering, hvis ikke flere tar større flyktningansvar. Det er ikke aktuelt å ta imot flere, sier Sylvi Listhaug, som holder fast ved at det er hjelp i nærområdene vi må fokusere på.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et eksklusivt intervju med TV 2 advarer USAs FN-ambassadør, Samantha Power mot økt radikalisering, og økende terrorfare hvis ikke flere land bidrar til å løse flyktningkrisen.

– Å bygge gjerder og samle flyktninger i noen få land er ikke bærekraftig. Det vil føre til mer radikalisering. Truslene kommer hit hvis vi ikke håndterer dem ved kilden eller ikke deler ansvaret over hele verden, sier Power.

Innvandring- og integreringsminister, Sylvi Listhaug sier i en debatt på TV 2 Nyhetskanalen at det ikke er aktuelt for Norge å ta imot flere flyktninger. Hun holder fast ved at vi må hjelpe i de områdene de nå befinner seg.

– Jeg mener svaret framover ikke er å hente ut veldig, veldig mange fra nærområdene, men snarer tvert imot at vi må hjelpe i større grad der, sier Listhaug.

– Men Powers her frykter radikalisering?

– En av grunnene er at folk lever nå uten håp. De lever i en situasjon der de ikke får det de trenger mest. Barna mangler utdanning. Derfor er det viktig at vi bidrar til at disse tingene kommer på plass. Derfor så var det så viktig at Norge sto i spissen for giverlandskonferansen som bidro til å dra inn penger til nærområdene, men hvis vi tar veldig mange hit til Norge, så betyr det at mindre penger og hjelp får de i nærområdene. Der den store massen uansett vil befinne seg, og da løser vi ingenting, sier Listhaug.

– Vi har allerede kapasitet

Krf-leder Knut Arild Hareide mener vi må kunne ta imot flere. Særlig fordi det kom så mange færre enn det vi forventet, da vi satte et maksantall på 25 000 flyktninger.

– Vi trodde det skulle komme 25 000, men så langt har det kun kommet litt i underkant av 2000. Hvis det fortsetter og det blir et så lavt tall, så mener jeg at vi har en mulighet til ta imot flere kvoteflyktninger. Fordi antall asylsøkere er blitt så mye lavere enn det vi trodde, sier Hareide.

Listhaug er uenig i dette, og mener fokuset nå må være integrering av de vi har tatt imot.

– Husk på at mange av de som kommer til Norge, de mangler utdanning. En del er analfabeter og veien deres inn i et arbeidsmarked som ofte krever utdanning er ganske lang. Vi er i en situasjon i det norske arbeidsmarkedet der det blir færre og færre jobber til dem som mangler utdanning, og har flere og flere som krever lang utdanning. Dette henger ikke sammen og blir også en utfordring på sikt, sier Listhaug.

Obama vil be flere land ta mer ansvar

Neste måned samles verdens ledere ved FNs hovedkvarter. Der vil president Barack Obama holde et toppmøte for å be flere land ta mer ansvar.

– Norge har vært utrolig generøse, finansielt sett. Alle land ønsker å komme til toppmøte for å se hva de kan tilby, sier Power.

Listhaug vil derimot fokusere å de som er kommet til landet, og sier det vil komme flere gjennom familiegjenforening. Statsrådene mener fokuset må være på integrering.

– De skal også lære seg norsk og inn i jobb. Vi kommer til å ha store oppgaver i årene som kommer, bare med å håndtere de som kom i fjor, de som kom i år og de som kommer i årene som kommer, sier Listhaug.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook