Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken starter rettssaken etter at muslimske Malika Bayan (24) ble nektet adgang til en frisørsalong fordi hun bruker hijab.

Saken har skapt enormt engasjement.

Selv har frisøren, Merete Hodne (47), fortalt til TV 2 at hun kastet ut Bayan fordi hun er imot islam og fordi hun mener hodeplagget hijab, som Bayan hadde på seg, er kvinneundertrykkende.

– Folk som bære symboler for totalitære ideologier. Det vil jeg ikke ha, sier Hodne til TV 2.

Dette støtter ikke den norske bransjeforeningen for frisører, som er rasende.

– Det er jo en sak vi tar veldig avstand fra, sier president i Norske Frisør- og velværebedrifter (NFVB), Edel Teige, til TV 2.

– Grov sak
Hun og hennes frisørkollegaer er opprørte. De er klare på at Hodnes synspunkter ikke representerer Frisør-Norge.

– Dette her en sak som vi synes er grov, og vi vil på ingen måte stille oss bak en sånn oppførsel som dette, Teige.

Hodne var tidligere medlem av NFVB, men dette ble det en endring på da Teige tok en telefon.

– Vi ba om en forklaring på hvorfor hun oppførte seg sånn. Hun svarte, og vi var ikke fornøyd med svaret. En liten stund etterpå meldte hun seg ut. Saken var uansett meldt inn til oss som en styresak, og mest sannsynlig ville dette ført til at hun hadde blitt ekskludert fra NFVB, sier presidenten i forbundet.

Malika kastet ut av frisørsalong fordi hun hadde hijab: – Du vet aldri, de kan ha våpen under der

– Forbudt
Statsminister Erna Solberg var med å forme diskrimineringsloven da hun var kommunalminister. Hun vil ikke kommentere den konkrete saken som nå skal opp i retten. Der skal det vurderes hvorvidt straffelovens paragraf om diskriminering er brutt.

– Det er viktig at vi sikrer at det bare er saklig begrunnet forskjellsbehandling som skjer, og ikke at det er diskriminering. Diskriminering er forbudt i Norge, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Ifølge Edel Teige er i hvert fall frisørene hun snakker med, klare:

– De synes dette her er helt ute. Det er ikke normalt. Alle er hjertelige velkomne i alle salonger rundt omkring i dette landet, sier hun.