Her får syreofferet Reshma (19) vite at hun skal være modell under New York Fashion week

Reshma har aldri vært utenfor India. Nå går hennes største drøm i oppfyllelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reshma Bano er 19 år. Hun er som mange andre 19-åringer opptatt av mote, sminke og skjønnhet. Men i motsetning til de fleste andre på sin alder har hun et ansikt som forteller mer enn tusen ord.

Hevnangrep

For to år siden ble hun angrepet av sin tidligere svigerbror og to av hans venner. De kastet syre over de to søstrene som var på vei til en eksamen i Allahabad.

– Min svigerbror var sint fordi min søster hadde tatt sønnen fra ham. Som hevn ville han helle syre over henne, men jeg hoppet mellom dem, og ble truffet isteden, sier hun til Daily Mail. Søsteren ble kun truffet av syre på hendene.

Smerter og skam

I neste øyeblikk kjente Reshma at huden svellet opp og hun kunne ikke se.

Hun forteller at det var vanskelig å få hjelp. Ingen forbipasserende stanset og det tok flere timer før de kom seg til sykehus.

Det første året etter angrepet, gikk Reshma inn i en dyp depresjon.

– Det var ufattelig smertefullt. Lukten var det verste. Jeg gjemte ansiktet mitt hele tiden, så ingen skulle se meg, sier hun.

Får reise til New York

Organisasjonen Make Love Not Scars, tok kontakt med henne, og har hjulpet den unge kvinnen med å akseptere sitt nye ansikt.

Her er Reshma i filmen som gjorde henne berømt i India i 2015. FOTO: Makelovenotscars.org
Her er Reshma i filmen som gjorde henne berømt i India i 2015. FOTO: Makelovenotscars.org

I fjor ble hun kjent i hjemlandet India etter en video av henne hvor hun viste fram sminketips, gikk viralt.

Jenta har aldri vært utenfor India, og da hun fikk vite at produsenten FTL Moda hadde tatt kontakt med organisasjonen for å få henne over til USA for å være med i New York Fashion Show i september, klarte hun ikke holde tårene tilbake.

– Jeg er både ekstatisk og nervøs, sier hun.

Vil forby salg av syre

Hun sier hun ønsker å delta for å gjøre verden oppmerksom på problemet med syreangrep mot kvinner både i India og andre steder i verden.

Make Love Not Scars er en organisasjon som jobber for å hjelpe de mange syreofrene i India. Et av målene deres er å forby salg av syre til privat bruk.