Carl i. hagen støtter hijab-nekten:

– Hun får gå til en annen frisør

Carl I. Hagen (Frp) mener Malika Bayan (24), som ble kastet ut av frisørsalongen, må finne seg i å bli avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten har kokt etter at Malika Bayan (24) ble kastet ut av en frisørsalong i Bryne i oktober i fjor fordi hun hadde på seg hijab.

– Jeg gikk inn på en frisørsalong i sentrum av Bryne. Da ble jeg møtt av en dame som viftet med armene og sa jeg måtte gå ut, forteller 24-åringen til TV 2.

Frisøren som kastet ut Bayan, Merete Hodne (47), må nå møte i retten førstkommende torsdag, tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf om diskriminering.

– Hun får gå til en annen frisør

Carl I. Hagen (Frp) mener at de som tilbyr en tjeneste i utgangspunktet må kunne forbeholde seg retten til å avvise folk, og mener at Bayan må respektere det.

– Hun har valgt å gå med hijab, og da synes jeg at dersom hun ikke får klippet seg ett sted, får hun gå til en annen frisør. Jeg mener at hun må finne seg i at akkurat denne frisørsalongen reagerer på det religiøse, islamistiske symbol som innehaver mener at en hijab er, og da får man respektere at også innehaver får ha sine rettigheter, sier Hagen om hendelsen på TV 2 Nyhetskanalen.

Han likevel innrømmer at saken er vanskelig, men er klar på én ting om utkastelsen:

– Jeg ser ikke det som diskriminering.

Vil ikke tilpasse seg «islamismens krav»

Hagen mener at det blir spennende å følge utfallet av rettsaken.

– Det er en vrien sak, for det kommer an på om det er et religiøst symbol eller ikke. Dersom det er det, kan det hende at det kommer inn under diskrimineringsforbudet. Hvis det bare er et plagg, så er det noe annet.

Selv ønsker Hagen forbud mot hijab blant barn og unge under 18 år.

– Jeg liker ikke at vi hele tiden gir etter for religiøse og kulturelle ting som islamismen nå kommer med stadig nye krav om til det norske samfunn, hvor alt for mange gir etter, sier den tidligere Frp-formannen.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i artikkelen.

– Hagens meninger er et steg tilbake i samfunnet

Bayan reagerer på Hagens uttalelser i saken.

– Jeg mener at jeg ikke stiller noen krav av det norske samfunnet. Alt jeg ønsker er å være en del av samfunnet og bli behandlet som alle andre. Det burde ikke være for mye å spørre om å kunne gå inn på en frisørsalong og bli klippet som alle andre, sier Bayan.

Hun understreker at hun ikke har noe ønske om at Norge skal endres på noen måte, og at hun kun vil ha retten til å praktisere religionen sin for seg selv. Hun er rystet over at Hagen ikke ser på hendelsen som diskriminering.

– Det er et steg tilbake i samfunnet dersom han mener at dette er ok, sier Bayen, og sammenligner hendelsen med rasesegregering:

– Jeg føler det blir på samme måte som da mørkhudede i USA ble nektet adgang til samme toaletter og lignende som hvite.

Bayan reagerer også sterkt på Hodnes uttalelse om at hun kanskje skjuler våpen i hijaben.

– Alle kan ha våpen på seg. Man kan gjemme det i lommer og andre steder. Bare fordi jeg har på meg hijab, betyr ikke det at jeg gjemmer et våpen i den?

Hun forteller at hun har mottatt en del trusler og hatmeldinger den siste tiden. Hun blir blant annet bedt om å «dra ut av Norge og tilbake dit hun kommer fra».

– Det blir litt for dumt. Jeg har aldri hatt en annen kultur enn norsk, forteller 24-åringen, som er født og oppvokst i Norge.