Macho-bobilen ruver godt ved siden av en helt vanlig personbil!  Foto: Per Erik Kristensen.
Macho-bobilen ruver godt ved siden av en helt vanlig personbil! Foto: Per Erik Kristensen.

Gjett om denne vekker oppsikt langs veien!

På ferietur med hjemmelaget macho-doning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sperret opp øynene da de møtte denne enorme Dogden i trafikken i Nord-Norge. Den var på retur fra Nordkapp, etter en tur som hadde gått gjennom sørlige Europa og retur via Tyrkia med mål i Europas nordligste punkt – Nordkapp.

Turen var ment som en test - før kursen ble satt for Afrika og Asia.

De sveitsiske eierne, et ektepar tidlig i 40-årene, hadde rattet den enorme doningen gjennom Finnmark og Troms på knallharde Unimog lastebildekk. Bilen etterlater et voldsomt inntrykk, for makan til terreng-camper har vi vel neppe sett.

Dekk fra Forsvaret

Paret kan fortelle at de har bygd bilen selv fra grunnen, med fokus på fremkommelighet og driftssikkerhet. Bilen, en Dogde Ram Big Dooley fra 1995, har manuell girkasse for økt driftsikkerhet og enklere vedlikehold, og en dieselmotor på 5,9 liter og 305 hk.

Alt av fjærer og foringer er stivet maksimalt opp for å takle økt vekt fra campingpåbygget, på toppen av bilen som i utgangspunktet er registrert som lett lastebil med sine 3.350 kilo.

Felgene er spesiallagde for å passe Mercedes Unimog lastebildekk, noe paret har rikelig gratis tilgang på fra det sveitsiske forsvaret. Dekkene gir selvfølgelig bakkeklaring og fremkommelighet i toppklasse, men er så tunge at reservehjulet på taket har fått sin egen manuelle heisekran med bom for å kunne "låre" hjulet til bakkenivå.

Derfor ble det kroken på døra for macho-merket

Ståhøyde inne

Snorkel med en drøy meters vadedybde, metallstiger for ørkenfastkjøring, vinsj foran og bak, ekstra dieseltanker og selvfølgelig 4x4, kompletterer offroad-egenskapene.

Selve campingdelen er særdeles smart innredet og har alle funksjoner en trenger for langtur. Mange sving inn/sving ut-funksjoner, samt et hevetak som gir ståhøyde inne, gjør ifølge paret at man har tilstrekkelig plass til å trives sammen med en hund, på den flere måneder lange reisen.

Drivstoffutgifter...

Hunden er forøvrig en gatemiks som hoppet på turen i Spania.

Taket innvendig i campingdelen er forresten tapetsert med et stort verdenskart, hvor de fra soveposisjon kan se opp på sin reiserute og drømme seg videre til nye opplevelser.

Joda: Norge er et vakkert land. Drivstoffutgiftene med nær fem tonn bil, 5,9 liter motor og grove lastebildekk ville paret imidlertid ikke snakke så mye om!

Ikke rart denne vekker oppsikt på campingplassen

Det er ikke hver dag det dukker opp doninger som dette på nordnorske veier. Med en bil som dette er det ikke noe problem å kjøre jorden rundt. Foto: Per Erik Kristensen. 
Det er ikke hver dag det dukker opp doninger som dette på nordnorske veier. Med en bil som dette er det ikke noe problem å kjøre jorden rundt. Foto: Per Erik Kristensen. 

LES OGSÅ: – Når han parkerer som en idiot, så...