Den topphemmelige rapporten som omhandler FBI-avhøret med Hillary Clinton, ble fredag offentliggjort. FOTO: NTB scanpix
Den topphemmelige rapporten som omhandler FBI-avhøret med Hillary Clinton, ble fredag offentliggjort. FOTO: NTB scanpix

Clinton «husket ingenting» under FBI-avhøret i sommer

Epostskandalen ser ut ikke til å ta slutt for demokratenes presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld offentliggjorde FBI to rapporter om etterforskningen av Hillary Clintons omstridte bruk av private epostløsninger mens hun var utenriksminister.

I sommer ble det kjent at Clinton sendte og mottok hemmelige opplysninger i private eposter, til tross for at hun har påstått det motsatte. FBI-direktøren mente hun hadde opptrådt «ekstremt uforsiktig».

I en av rapportene som FBI friga fredag, kommer det frem at Hillary Clinton i avhør med FBI har vedgått at hun aldri spurte det amerikanske utenriksdepartementet om lov til å opprette en privat epostkonto.

Clinton ble tilbudt en epostadresse da hun begynte å jobbe i utenriksdepartementet, men avslo å bruke den.

Husket dårlig

Et flertall av de UD-ansatte som FBI avhørte under etterforskningen, har ifølge rapporten innrømmet at de ikke kjente til at Clinton hadde opprettet en privat epostserver i boligen i Chappaqua. Også hennes nærmeste rådgivere var ukjent med dette.

CNN melder at Hillary Clinton (68) gjentatte ganger slet med hukommelsen under avhøret med FBI 2. juli i år.

I avhøret sa demokratenes presidentkandidat at hun stolte på vurderingene til andre UD-ansatte når det gjaldt sensitive opplysninger.

– Clinton kunne ikke huske å ha mottatt noen eposter som hun tenkte ikke burde vært sendt gjennom et åpent system, heter det i rapporten som er et sammendrag av avhøret med henne.

Og hun kunne ikke huske å ha blitt orientert om hvordan hun skulle behandle graderte opplysninger, eller når hun ble sikkerhetsklarert.

Hun kunne heller ikke huske hva hun ble orientert om etter at hun undertegnet den såkalte SAP-erklæringen. Forklaringen på hvorfor hun husket så lite, var at hun pådro seg en hjernerystelse i 2012, heter det i FBI-dokumentene.

Faksimile fra en av FBI-rapportene om Clintons epostbruk.
Faksimile fra en av FBI-rapportene om Clintons epostbruk.

SAP er forkortelsen for sikkerhetsprotokollen «Special access program», som myndighetene bruker for høyt graderte opplysninger. I januar i år bekreftet Obama-administrasjonen at Clintons hjemmeserver inneholdt høyt graderte statshemmeligheter. I en rekke eposter ble det funnet dokumenter med høyeste sikkerhetsgradering.

I det 3,5 timer lange avhøret sa hun at hun var ukjent med hva bokstaven «c» foran et avsnitt i en epost betydde, og spekulerte i om det kunne dreie seg om alfabetisk merking av avsnitt. Ifølge FBI-rapporten sto derimot «c» for «confidential», som på norsk er «konfidensiell» – den laveste sikkerhetsgraderingen. Hillary Clinton hevdet likevel under avhøret at hun behandlet all gradert informasjon på alvor.

At Clinton husket så lite under FBI-avhøret, er et poeng som republikanerne allerede har begynt å bruke for det det er verdt, for å kunne si at Clinton er en man ikke kan stole på, sier TV 2s reporter i New York, som dekker presidentvalgkampen.

– Det har dessverre blitt ganske vanlig i amerikansk politikk å si at politikere sier at de ikke kan huske ting, slik at de slipper å lyve. Så det er nok ikke noen stor overraskelse at hun sier at hun ikke kan huske dette, men dette gir republikanerne vann på mølla, sier Mathias Ask.